ГоловнаПолітика

Рада підтримала воєнний стан в окремих областях на 30 днів

Воєнний стан вводиться в 10 областях.

Фото: Макс Левин

Верховна Рада підтримала воєнний стан, який з 28 листопада буде введено в окремих областях строком на 30 днів.

Таке рішення було ухвалено на позачерговій сесії в понеділок, 26 листопада. Указ президента про введення воєнного стану підтримали 276 народних депутатів.

"Я вніс новий проект указу, в якому термін воєнного стану буде скорочено до 30 днів. Цей указ зареєстрований у Верховній Раді, офіційно внесений на заміну і під час винесення на голосування ви будете голосувати саме за нього", - заявив президент Петро Порошенко, представляючи це рішення.

Фото: Макс Левин

"Друга позиція: проект закону, яким затверджується указ, передбачає введення воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, вздовж Придністровської ділянки україно-молдовського кордону і вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів. Для стенограми хочу зачитати список цих областей. Це Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, а також Чернігівська, Херсонська та внутрішні води Азово-Керченської акваторії", - сказав глава держави.

Президент не вказав Запорізьку і Донецьку області, але вони теж входять в цей перелік.

Особливий стан буде введено тільки в разі наземної операції регулярних військ Російської Федерації поза зоною ООС і Криму.

Нагадаємо, через збройну агресію Росії проти України в Азовському морі Рада національної безпеки і оборони запропонувала президенту Петру Порошенку ввести воєнний стан на 60 діб. Президент це рішення підтримав без загальної мобілізації та обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Фото: Макс Левин

На сайті Верховної Ради був опублікований указ Порошенка № 391 про 60-денний воєнний стан. Він же передбачає обмеження 12 базових прав і свобод громадян.

У зверненні до народу президент Петро Порошенко оголосив про новий указ про воєнний стан. Він буде введений на 30 днів, щоб вибори президента відбулися 31 березня 2019 року, і не передбачатиме обмеження прав і свобод.

Верховна Рада о 16:00 відкрила позачергову сесію для затвердження указу Президента про введення воєнного стану. Робота парламенту кілька годин була заблокована незадоволеними депутатами. Сесія кілька разів закривалася на перерву.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram