ГоловнаПолітика

Туск засудив застосування сили Росією в Азовському морі, - Яценюк

"Росія повинна негайно звільнити українських моряків і припинити подальші провокації".

Туск засудив застосування сили Росією в Азовському морі, - Яценюк
Фото: facebook/yatsenyuk.arseniy

Президент Європейської Ради Дональд Туск чітко і недвозначно заявив, що засуджує застосування Росією сили в Азовському морі. Про це заявив лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк за результатами зустрічі з президентом Європейської Ради.

"Європа єдина у підтримці України. І в тому, що Росія повинна негайно звільнити українських моряків і припинити подальші провокації", - додав також Яценюк.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Попри це близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів і також протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі у незаконному заході в територіальні води й заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і пізніше пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбили, там шестеро поранених.

Росіяни захопили усі три кораблі з 23 моряками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram