ГоловнаПолітика

Євросоюз працює над "більш широкою" відповіддю на агресію Росії в Керченській протоці

Євросоюз, імовірно, проведе тематичне засідання у вівторок.

Євросоюз працює над "більш широкою" відповіддю на агресію Росії в Керченській протоці
Фото: Радио Балтика

Ситуація із затриманням українських військових суден у Керченській протоці і пораненням моряків абсолютно неприпустима, Євросоюз працює над "більш широкою" міжнародною відповіддю на агресію Росії в Керченській протоці. Таку заяву зробила сьогодні Майя Косьянчич - офіційний представник голови дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

"Ми вимагаємо, щоб Росія негайно звільнила кораблі і персонал на борту, якому необхідна медична допомога", - сказала прес-секретар у понеділок на брифінгу в Брюсселі, пише "Інтерфакс-Україна".

Косьянчич зазначила, що Федеріка Могеріні "обговорювала це питання з різними партнерами, починаючи з моменту посилення цієї ескалації".

"Ми продовжимо працювати над більш широкою міжнародною відповіддю", - сказала Косьянчич.

Прес-секретар повідомила, що і зараз тривають "контакти на всіх рівнях" з багатьма співрозмовниками, і вони будуть підтримуватися сьогодні і в найближчі дні.

У відповідь на запитання, чому реакція ЄС на серйозні події в Керченській протоці була проявлена на рівні всього лише представника Європейської зовнішньополітичної служби, а не 28 держав-членів або самої Федеріки Могеріні, Косьянчич пояснила, що це питання не є новим. Ескалація триває вже певний час, і з самого початку цією проблемою займалася особисто високий представник ЄС із закордонних справ, яка неодноразово висловлювалася на цю тему. А минулого тижня ситуацію в Азовському морі обговорювали на рівні міністрів закордонних справ на Раді ЄС.

Вона додала, що держави ЄС мають намір обговорити ситуацію на засіданні Комітету з політики і безпеки не пізніше, ніж у вівторок. За її словами, не виключений і інший рівень розгляду цього питання.

Відповідаючи на запитання, вона сказала, що не займатиметься юридичним тлумаченням ситуації, і заявила, що ЄС підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це, близько 8-ї години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку. Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" були підбиті, там двоє поранених. Усі три кораблі були захоплені росіянами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram