ГоловнаПолітика

Події в Керченській протоці обговорять на засіданні "нормандської четвірки" в Берліні

"Порядок денний: акти російської агресії, миротворці на Донбасі та звільнення політичних ув'язнених".

Події в Керченській протоці обговорять на засіданні "нормандської четвірки" в Берліні
Фото: пресс-служба президента

Політичні директори країн "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) обговорять на зустрічі в Берліні  російську агресію в Чорному морі та звільнення політичних ув'язнених.

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін у своєму мікроблозі Twitter.

"Наші партнери доклали багато зусиль для організації зустрічі політдиректорів "нормандської четвірки" в Берліні. Навіть сьогодні з нашими друзями ми будемо намагатися говорити з Росією. Порядок денний: акти російської агресії в Чорному морі, миротворці на Донбасі та звільнення політичних ув'язнених", - написав він.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада розгляне питання про введення воєнного стану в Україні.

25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку, згідно з договором про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це, близько 8-ї години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку. Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" були підбиті, там шестеро поранених.

Усі три кораблі з 23 моряками були захоплені росіянами. Через російську агресію Україна планує ввести воєнний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram