ГоловнаПолітика

Волкер про захоплення українських кораблів Росією: самі пішли на таран, а тепер звинувачують Україну

"Росія захоплює кораблі і членів екіпажу, а потім звинувачує Україну у провокації?".

Волкер про захоплення українських кораблів Росією: самі пішли на таран, а тепер звинувачують Україну
Фото: 24 tv

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер прокоментував інцидент із захопленням українських кораблів в Азовському морі.

Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter.

"Росія таранить українське судно, яке мирно йде в український порт. Росія захоплює кораблі і членів екіпажу, а потім звинувачує Україну у провокації???" - запитує Волкер.

Зазначимо, що у Конгресі США засудили протиправні дії Росії в Азовському морі і закликали американського президента Дональда Трампа притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Попри це близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів і також протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі у незаконному заході в територіальні води й заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і пізніше пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбили, там шестеро поранених.

Росіяни захопили усі три кораблі з 23 моряками. Через російську агресію Україна планує ввести воєнний стан. Це питання сьогодні розгляне Рада на позачерговому засіданні.

У понеділок вранці стало відомо, що захоплених у полон моряків вивезли до Москви, а кораблі доставили у Керч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram