ГоловнаПолітика

Конгрес США закликав Трампа притягнути Путіна до відповідальності

США засудили протиправні дії Росії в Азовському морі.

Конгрес США закликав Трампа притягнути Путіна до відповідальності
Стоп-кадр из видео тарана украинского буксира кораблем РФ
Фото: стоп-кадр

У Конгресі США засудили протиправні дії Росії в Азовському морі і закликали американського президента Дональда Трампа притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомила прес-служба посольства України в США в Фейсбуці.

"Зухвале порушення Росією міжнародного права в Азовському морі і провокаційні атаки щодо суверенітету України є абсолютно неприйнятними. Росія повинна негайно відновити свободу плавання через Керченську протоку, дозволивши українським суднам вільно використовувати українські порти", - йдеться в заяві конгресмена і співголови Українського конгресового кокуса Браяна Фіцпатрика.

"США не повинні ігнорувати агресію Росії проти України. Я наполегливо закликаю президента й адміністрацію повністю притягнути до відповідальності Володимира Путіна на саміті G-20 наступного тижня. Ми повинні стояти пліч-о-пліч з народом України", - додав конгресмен.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це, близько 8-ї години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку. Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування.

Російські прикордонники відкрили вогонь по корабельній групі. В результаті катери "Бердянськ" і "Нікополь" були підбиті та захоплені росіянами. Шестеро українських моряків отримали поранення. У Генштабі ЗСУ повідомили, що станом на ранок 26 листопада доля українських військових і кораблів невідома.

Українське МЗС висловило Росії протест і зажадало надати допомогу пораненим морякам і повернути захоплені судна. У своїй заяві МЗС також закликало світову спільноту посилити тиск на РФ, у тому числі - шляхом санкцій.

Після опівночі 26 листопада на засіданні Ради національної безпеки і оборони було прийнято рішення про підготовку до введення воєнного стану. Президент Петро Порошенко підтримав це рішення. Парламент розгляне питання введення воєнного стану сьогодні о 16:00.

Усі силові відомства України приведені в повну боєготовність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram