ГоловнаПолітика

Росія розширила свої військові дії проти України на морі, - МЗС

Україна вимагає від Росії надати допомогу пораненим морякам і повернути захоплені судна.

Росія розширила свої військові дії проти України на морі, - МЗС
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест Російської Федерації в зв'язку зі збройним нападом і захопленням українських військових катерів "Бердянськ", "Нікополь" і буксира "Яни Капу", а також пораненням і захопленням у полон членів їх екіпажів.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС.

"Напад на українські судна, які здійснювали морський перехід з порту Одеса в порт Маріуполь з дотриманням положень усіх чинних багатосторонніх і двосторонніх міжнародних договорів і правил навігації, є черговим актом збройної агресії Російської Федерації проти України, як це визначено, зокрема, в ст. 2 Статуту ООН і положеннями Резолюції Генасамблеї ООН 29/3314 від 14 грудня 1974 року про визначення агресії. Росія фактично розширила свої військові дії проти України на морі", - йдеться в повідомленні.

У МЗС відзначають, що кремлівський режим укотре продемонстрував, що готовий до будь-яких актів агресії проти нашої держави.

"Україна вимагає невідкладно надати медичну допомогу пораненим військовослужбовцям, забезпечити їх негайне безпечне повернення на Батьківщину, а також повернути захоплене військове майно і компенсувати українській стороні завдані збитки", - йдеться в повідомленні.

"Уся відповідальність за подальше загострення ситуації в регіоні Азовського та Чорного морів і підрив процесу мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту повністю покладається на кремлівський режим. Звертаємося до наших союзників і партнерів з проханням вжити всіх необхідних заходів для стримування агресора, в тому числі шляхом застосування нових і посилення діючих санкцій, а також надання Україні військової допомоги для захисту територіальної цілісності та суверенітету в рамках міжнародно визнаних меж", - додали в МЗС.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це, близько 8-ї години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" були підбиті, там шестеро поранених. Усі три кораблі були захоплені росіянами.

Після засідання Ради Національної безпеки ввечері в неділю секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що в Україні пропонують ввести воєнний стан на 60 днів. Президент Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану без загальної мобілізації і обмеження конституційних прав і свобод громадян. Це питання розгляне Верховна Рада в понеділок о 16:00.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram