ГоловнаПолітика

Україна звернулася до підписантів Будапештського меморандуму і ЄС по захист від Росії

"Звертаємося до всієї проукраїнської світової коаліції: ми повинні об'єднати зусилля".

Україна звернулася до підписантів Будапештського меморандуму і ЄС по захист від Росії
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко від імені України звернувся до держав-підписантів Будапештського меморандуму і Європейського Союзу із проханням надати допомогу у відбитті російської агресії.

Про це він сказав на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

"Ми звертаємося до наших партнерів по Будапештському меморандуму, які брали на себе зобов'язання забезпечити захист суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, і ми звертаємося до Європейського Союзу, в тому числі до учасників "нормандського формату" як представників ЄС, щоб ми скоординували наші дії, які забезпечили б захист України. І звертаємося до всієї проукраїнської світової коаліції: ми повинні об'єднати зусилля", - заявив він.

Порошенко також повідомив, що вранці 26 листопада планує провести переговори з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Нагадаємо, що Україна в найближчу добу може ввести воєнний стан через напад російського флоту на українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу".

Нинішні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії відповідно до підписаного Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) у 1994 році. 2014 року Росія - одна з країн-підписантів меморандуму - анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. Росія ж заявляла, що дотримується Будапештського меморандуму тим, що не загрожує Україні застосуванням ядерної зброї. При цьому допомога США і Великобританії в захисті територіальної цілісності України виявилася обмеженою.

На початку 2017 року посол України у Великій Британії Наталя Галібаренко говорила, що Лондон розглядає Будапештський меморандум як політичний, юридично не зобов'язувальний документ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram