ГоловнаПолітика

​Прокуратура кваліфікувала напад на українські катери як "акт агресивної війни"

Військових прокурорів піднято по тривозі.

​Прокуратура кваліфікувала напад на українські катери як "акт агресивної війни"
Фото: Макс Требухов

Військова прокуратура кваліфікувала напад російських прикордонників на українські катери в Чорному морі як "акт агресивної війни" (стаття 347 Кримінального кодексу).

Про це йдеться у фейсбуці генпрокурора України Юрія Луценка.

"Військова прокуратура Південного регіону і частина прокуратури зони ООС були підняті по тривозі. Спільно з СБУ зареєстровано і проводяться невідкладні слідчі дії щодо акту ведення агресивної війни Російською Федерацією", - заявив генпрокурор.

Луценко наголосив, що таран українського буксира і захоплення катерів ВМС ЗС України підпадає під ознаки акту агресії, відповідно до визначення в резолюції Генеральної асамблеї від 14 грудня 1974 року.

Також він нагадав, що згідно з Конвенцією ООН про морське право і Договором між Україною і РФ від 2003 року військові кораблі України мають право вільно проходити через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства. 

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. 

Незважаючи на це близько 8-ї години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катер "Бердянськ" був підбитий, на борту є поранений.     

За останньою інформацією, усі три кораблі були захоплені росіянами.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram