ГоловнаПолітика

Яценюк і Аваков оглянули облаштування державного кордону на Харківщині

У держбюджеті закладено поетапний розвиток проекту "Стіна".

У суботу, 24 листопада, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ України, представник НФ в уряді Арсен Аваков побували на ВВС "Дергачі" Харківського прикордонного загону. Вони оглянули ділянку державного кордону з повітря, проїхали вздовж його лінії і ознайомилися з облаштуванням відділу прикордонної служби "Дергачі".  

Фото: nfront.org.ua

Арсеній Яценюк зазначив, що облаштування ділянки державного кордону цілком відповідає європейському рівню, і підтвердженням цього є те, що деякі європейські країни запозичують український проект.

Облаштування державного кордону з Росією проводиться вперше за історію нашої держави, наголосив він: "Ті, хто охороняє державний кордон, уперше за історію України отримали можливість справді нести службу з охорони державного кордону і мати можливості, як перша лінія оборони, зупиняти агресора".

Лідер НФ висловив подяку прикордонній службі, а також нинішньому уряду за те, що цей проект не був зупинений, попри недофінансування і дискредитаційну кампанію. Він наголосив, що спроби певних політиків дискредитувати проект - це спроба дискредитації загалом ідеї державного кордону. Першим кампанію з дискредитації проекту почала Росія, сказав він, однак підхопили її і всередині країни: "Хочу звернутися до тих, хто дискредитував цей проект: на кого ви працювали і на кого ви працюєте до сьогодні?". 

Лідер НФ зазначив, що за кілька років неможливо, як кажуть критикани, облаштувати майже 2500 км кордону, та ще й в умовах недофінансування: "Розумію, що було порушено кримінальне провадження за зловживання на будівництві кордону. Тільки ж треба сказати правду, звідки це провадження - на підставі підпису прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який дав доручення Міністерству внутрішніх справ провести перевірку використання коштів державного бюджету".

"Після цього новостворені органи роблять з цього дешеве політичне шоу. Якщо порушили закон - змусьте відповідати. Якщо не порушили закону - змусьте відповідати тих, хто заявив про це порушення", - сказав він.

Арсеній Яценюк зазначив, що у зв'язку з цим звучать абсурдні цифри на десятки і сотні мільйонів, хоча на весь проект було виділено всього близько 800 мільйонів: "Там, де є зловживання, доведіть. Доведіть у суді. Я буду перший, хто аплодуватиме такому рішенню. Але якщо ви перетворили свою роботу з боротьбі з корупцією на політичні гасла та дискредитацію державної програми будівництва кордону - за це теж треба нести відповідальність".  

Фото: nfront.org.ua

Своєю чергою Арсен Аваков зазначив, що сьогодні опорний пункт ВВС "Дергачі" - один із 40, облаштованих уздовж кордону: "Рівень якості інженерних споруд високий. Найголовніше тут - інтелектуальна складова і реагування".

Він повідомив, що в держбюджеті нинішнього року закладено поетапний розвиток цього проекту: "Після того, як ми практично завершуємо цього року Харківську область, переходимо на інші області".

"На дискредитацію цього проекту йде стільки грошей, що якби хоча б половина з них була спрямована на проект - ми вже, мабуть, (облаштовували кордон. - Ред.) на середині Луганської області", - сказав Арсен Аваков.

А голова Держприкордонслужби Петро Цигикал наголосив, що темпи облаштування кордону слід прискорювати: "Думаю, будемо звертатися і до уряду щодо додаткового фінансування".

Він зазначив, що завдяки облаштуванню кордону ефективність роботи прикордонної служби буквально за два роки значно збільшилася: "Тільки цього року близько 20 мільйонів гривень - це затримання контрабанди на ділянці. Харківський загін затримав близько 11 груп нелегальних мігрантів з організаторами".

Начальник Східного регіонального управління генерал-майор Андрій Ігнатьєв додав, що після облаштування в десять разів знизилася протиправна діяльність з боку злочинних угруповань на відповідних ділянках кордону. Генерал-майор також наголосив, що таке облаштування кордону - першої лінії оборони дає можливість значно заощаджувати людський ресурс: "На ділянку, яка, наприклад, раніше охоронялася 4-5 прикордонними нарядами, зараз за потреби ми надсилаємо 1-2 наряди".  

Фото: nfront.org.ua

Інженерно-технічне облаштування кордону складається з комплексних систем відеоспостереження та контролю, суцільного протитранспортного рову, контрольно-слідової смуги, невибухових інженерних загороджень і пересувних бойових модулів, які дають можливість створити суцільну зону спостереження вздовж усього кордону, а також є складовою частиною системи вогневого ураження.

Технічні засоби становлять основу системи, пов'язані в єдиний комплекс, керуються з єдиного центру і дають можливість відстежувати обстановку дистанційно, у режимі реального часу, розпізнавати загрози й ідентифікувати цілі, а також управляти силами реагування.

Нагадаємо, проект облаштування українського кордону з Росією, який має назву "Європейський вал", або "Стіна", почали реалізовувати 2014 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram