ГоловнаПолітика

РПЦ прокоментувала рішення Мін'юсту щодо Почаївської лаври

Вчора Мін'юст скасував передавання Почаївської лаври УПЦ МП.

РПЦ прокоментувала рішення Мін'юсту щодо Почаївської лаври
Фото: Вікторія Матола

У РПЦ вважають рішення комісії Мін'юсту України щодо скасування передавання Почаївської лаври УПЦ МП "початком масштабного тиску на канонічну УПЦ".

Про це заявив заступник голови синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ протоієрей Микола Балашов, пише Интерфакс.

"Отримана інформація свідчить про підготовку масштабного тиску на канонічну Українську православну церкву, її монастирі та храми", - сказав він.

Балашов наголосив, що Президент України раніше говорив про добровільний характер приєднання громад до створюваної в країні єдиної церкви.

За його словами, "монахів в ній буде раз-два та й усе", тоді як у Почаївській лаврі їх зараз більше, "ніж у розкольників різних мастей у всій Україні".

Нагадаємо, антирейдерська комісія Мін'юсту скасувала державну реєстрацію права користування Української православної церкви (Московського патріархату) Почаївською Свято-Успенською лаврою, що в Тернопільській області, і передала її назад в управління Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

Раніше поліція почала перевірку, ініційовану Мінкультом, про реєстрацію права користування Почаївською Лаврою за УПЦ МП. Справа розслідується за ч. 3 ст. 365-2 КК України (зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги).

Свято-Успенська Почаївська лавра розташована в однойменному місті Кременецького району Тернопільської області. Є найбільшим православним храмовим комплексом на Західній Україні і другим у країні після Києво-Печерської лаври.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram