ГоловнаПолітика

Держдеп США виступив із заявою до 85-их роковин Голодомору в Україні

"Цей катастрофічний штучний голод був одним з найжорстокіших актів двадцятого століття".

Держдеп США виступив із заявою до 85-их роковин Голодомору в Україні
Фото: EPA/UPG

Державний департамент США оприлюднив заяву до роковин Голодомору 1932-33 років в Україні, в якій засудив цей злочин і висловив підтримку українському народу.

"Цього місяця ми приєднуємося до українців усього світу, щоб вшанувати 85-ті роковини Голодомору, коли мільйони невинних українців свідомо були заморені голодом режимом Йосипа Сталіна. Варварське захоплення української землі та сільськогосподарських культур у Радянському Союзі здійснювалося з навмисною політичною метою підкорення українського народу та нації. Цей катастрофічний штучний голод був одним із найжорстокіших актів двадцятого століття і жорстоким нагадуванням про злочини комунізму", - йдеться у заяві прес-секретаря Держдепартаменту Хізер Науерт.

Зазначають, що сьогодні українці знову вмирають внаслідок спроб Росії знищити ідентичність і західні прагнення народу України.

"Агресія Росії, яка триває на сході України, призвела до загибелі понад 10 тис. осіб. Утім, Росія не зможе перемогти стійкий український дух і послабити прагнення українців до кращого майбутнього", - заявила Хізер Науерт.

У Департаменті наголосили, що США пам'ятають про мільйони невинних жертв Голодомору і підтверджують неухильну підтримку національного суверенітету і територіальної цілісності України, а також право українського народу обирати свій курс.

Нагадаємо, 4 жовтня Сенат США ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу. В розпорядчу частину документа включено визнання Сенатом висновків Урядової Комісії США щодо Голодомору в Україні (від 22 квітня 1988) про те, що "Сталін і його оточення вчинили в 1932-1933 роках геноцид проти українців".

У 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках в цілих регіонах України був масовий голод, виникнення якого пов'язують не так з неврожаєм, як із цілеспрямованими діями влади СРСР.

На сьогодні Голодомор визнали геноцидом у 20 штатах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram