ГоловнаПолітика

Україна передала Польщі свідчення радянських репресій проти поляків

Документи передано з архівів в Одесі, Хмельницькому та Вінниці.

Україна передала Польщі свідчення радянських репресій проти поляків
Фото: dorzeczy.pl

Україна передала Польському інституту національної пам'яті близько 60 тис. сторінок документів про радянські репресії проти поляків в 1930 роках, передає Польське радіо.

За словами директора польського Інституту нацпам'яті Мажени Крук, матеріали зараз вивчають, а доступ до них відкриють на початку наступного року.

"Вперше ми маємо доступ до таких матеріалів, що більше не є окремими наказами або звітами про проведення польською операції, ми добираємося до так званого ядра, тобто до конкретних справ, до історії конкретних людей", - сказала Крук.

Передавання Інституту нацпам'яті Польщі цифрових копій матеріалів - це результат договору, підписаного ІНП Польщі з українськими державними обласними архівами в Одесі, Вінниці та Хмельницькому.

Директор Державного обласного архіву в Хмельницькому доктор Володимир Байдич наголосив, що в державному архіві в Хмельницькому є понад 25 тис. документів, пов'язаних з трагічною долею поляків, а процес їх відкриття для польської сторони тільки почався.

Він висловив сподівання, що незабаром Міністерство внутрішніх справ України дозволить передати понад 10 тис. сторінок документів, яких ще ніхто не бачив.

Нагадаємо, напередодні Сенат Польщі ухвалив постанову до 85-ї річниці Голодомору в Україні. Документ підтримали 78 польських сенаторів, ніхто не голосував проти і не утримався. Десять років тому Польща визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram