ГоловнаПолітика

Рада внесла поправки до Бюджетного кодексу під держбюджет-2019

Перший законопроект з "бюджетного пакету" підтримали 243 депутати.

Верховна Рада 22 листопада внесла поправки до Бюджетного кодексу, необхідні для прийняття державного бюджету на 2019 рік.

За відповідний законопроект №9084, який входить у "бюджетний пакет", проголосували 243 народні депутати.

У жовтні, представляючи законопроект у першому читанні, виконуюча обов'язки міністра фінансів України Оксана Маркарова говорила, що він повинен унормувати відносини між державним і місцевими бюджетами. Йдеться про розподіл рентної плати, податок на доходи фізосіб, а також фінансування охорони здоров'я та освіти.

Документ передбачає законодавче врегулювання механізму здійснення обласними радами або обласними державними адміністраціями за рішенням обласних рад зовнішніх запозичень і надання місцевих гарантій; позбавлення невластивих повноважень Міністерства фінансів України щодо затвердження істотних умов договору енергосервісу; унормування питання зарахування з 1 січня 2019 року 5% рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату) до бюджетів місцевого самоврядування за місцем видобутку відповідних корисних копалин.

До другого читання запропонували майже дві сотні правок, дві з яких мало не зірвали прийняття законопроекту.

Зокрема, Радикальна партія запропонувала прописати, що до кінця 2023 року державні унітарні підприємства Національної академії наук можуть залишати собі ту частину чистого прибутку, яка повинна йти у державний бюджет.

Ще одна правка взагалі стосувалася кваліфікаційного оцінювання суддів.

В результаті депутати відхилили другу правку, а ту, на якій наполягали радикали, прийняли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram