ГоловнаПолітика

Горбатюк про розслідування справ Майдану: результати є, вони помітні

Більшість з 4700 злочинів розкрито, до в'язниці засуджені 9 осіб.

Горбатюк про розслідування справ Майдану: результати є, вони помітні
Фото: Макс Требухов

Начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк у п'яту річницю початку Революції гідності відзвітував про перебіг розслідувань справ Майдану.

"Результати є, вони дуже помітні. Можна сказати, що основна, найважливіша частина роботи вже проведена", - сказав він на брифінгу в середу.

За його словами, на сьогодні більшість з 4700 злочинів, які були скоєні проти активістів Майдану, розкриті. Тобто встановлені обставини вчинення злочинів, у кращому разі - встановлені і виконавці, і організатори, і замовники, і пособники.

Підозру повідомили 442 особам. Щодо 279 осіб обвинувальні акти направлено до суду.

У справах, які розслідуються або направлені до суду, під вартою перебувають 13 осіб.

"Їх могло б бути набагато більше, але ви бачите неодноразові випадки зміни запобіжного заходу суддями навіть особам, які підозрювалися у скоєнні, наприклад, трьох вбивств і 33 замахів на вбивства. Після зміни запобіжного заходу у квітні 2017 року вони втекли з України", - сказав він.

Винними визнано 52 людини, до позбавлення волі засуджено на цей час 9 осіб.

"Від часу останнього лютневого звіту повідомлено про підозру 42 особам. З них 5 прокурорам, 7 суддям, 24 правоохоронцям і ще 5 "тітушкам". До суду направлено 16 обвинувальних актів щодо 34 осіб. За результатами розгляду суди прийняли 4 обвинувачувальні вироки щодо 4 осіб. Щодо трьох - у вигляді позбавлення волі", - сказав Горбатюк.

Він також нагадав, що проведення розслідувань пов'язане з величезними труднощами.

"Часто стикаєшся з ситуацією на ефірах, коли коротко доповідаєш, а наступне питання: це все зрозуміло, а чому немає результатів? Потрібно розуміти, що кожна підозра - це не просто документ, за кожною підозрою стоїть величезна робота слідчих і прокурорів, щоб зібрати докази , щоб викрити винних у злочині", - сказав Горбатюк.

Нагадаємо, в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників з силовиками у центрі Києва загинули понад сто осіб, найбільше - 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Пізніше загиблих учасників акцій протесту почали називати "Небесної сотнею".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram