ГоловнаПолітика

Порошенко нагородив Романа Сущенка орденом "За мужність"

Нагороду з рук президента отримала дружина журналіста.

Порошенко нагородив Романа Сущенка орденом "За мужність"
Роман Сущенко
Фото: Прямой

Президент Петро Порошенко нагородив незаконно засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка орденом "За мужність" третього ступеня.

Про це глава держави повідомив під час творчого вечора з нагоди 100-річчя агентства "Укрінформ" у вівторок в Києві.

Нагороду з рук президента отримала дружина журналіста Анжела, інформує прес-служба Петра Порошенка.

"Я хотів би відзначити нагородою Романа Сущенка за мужність, за героїзм, за справжній патріотизм, який точно потрапить в підручники історії, як трималися і тримаються українці", - сказав глава держави.

Фото: president.gov.ua

Він додав, що хотів би мати можливість вручити цю нагороду особисто Роману і буде молитися за це.

"Для мене це буде величезна гордість і честь самому особисто вручити нагороду. Дай Бог", - зазначив президент.

Він наголосив, що завдяки українським дипломатам та українській медіа-спільноті на захист Романа об'єднався весь цивілізований світ, зокрема, міжнародні організації, такі як Європарламент, ОБСЄ, ПАРЄ, Міжнародна та європейська федерації журналістів. Сотні організацій вимагають від Росії негайно звільнити Романа Сущенка та інших українських політв'язнів і повернути їх додому.

Нагадаємо, Сущенко затримали, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. У жовтні йому висунули звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР Міноборони це спростували.

4 червня 2018 року Мосміськсуд засудив його до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав вердикт суду законним. 4 жовтня його відвідали дочка і дружина, а 8 жовтня стало відомо, що Сущенка етапували в колонію. До етапування журналіст перебував у СІЗО "Лефортово".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram