ГоловнаПолітика

Рада відмовилася позбавити Березкіна недоторканності

Згідно з регламентом, нардепи не голосували за затримання і арешт нардепа.

Рада відмовилася позбавити Березкіна недоторканності
Станислав Березкин
Фото: Голос Столицы

Верховна Рада відмовилася позбавити депутата групи "Воля народу" Станіслава Березкіна недоторканності.

За подання генпрокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутата проголосували тільки 160 парламентаріїв за мінімально необхідних 226, передає кореспондент LB.ua.

Після цього, згідно з регламентом, нардепи не голосували за затримання і арешт Березкіна.

Виступаючи в парламенті, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що його подання щодо Березкіна ініційовано НАБУ і САП, які продовжують досудове розслідування кримінального провадження щодо заволодіння 20 млн доларів державного банку "Ощадбанк".

"Слідство, яке ведуть НАБУ і САП, вбачає ознаки кримінальних правопорушень, вчинених нинішнім народним депутатом Березкіном за статтями 191 (крадіжка), 209 (відмивання), 364 (зловживання) і 366 (підробка документів)", - додав генпрокурор.

Він пояснив, що, за даними слідства, Березкін організував схему, за допомогою якої його компанія "Креатив Груп" у 2013-2014 роках отримала в кредит 20 млн доларів від "Ощадбанку". Кредит було забезпечено тільки частково, а документи для забезпечення іншої частини були сфальсифіковані.

Кошти, які за підробленими документами були отримані від "Ощадбанку", компанія вивела на закордонні рахунки, придбавши замість зазначених у кредитній лінії і договорах, майновий комплекс у м. Чорноморськ, бенефіціаром якого став Березкін.

Також отримані від банку гроші вивели на рахунки родичів Березкіна і швейцарських офшорів під виглядом виконання поставок тропічного масла, яких насправді не проводили. Всі кошти, що їх використали для купівлі корпоративних прав підприємства, розділили між дітьми Березкіна і його колишнім бізнес-партнером.

Березкін, своєю чергою, виступаючи з трибуни парламенту, назвав усі звинувачення безпідставними.

"Я впевнений у собі і в своїх близьких. Ніяких злочинів ми не робили", - сказав він.

В.о. голови Комітету з питань регламенту і депутатської етики Павло Пинзеник нагадав, що вчора члени комітету підтримали зняття недоторканності з Березкіна. Водночас члени комітету вирішили, що звинувачення "не були достатньо обґрунтованими і мотивованими", тому подання Луценка на затримання і арешт нардепа комітет не підтримав.

Нагадаємо, прес-служба "Ощадбанку" повідомила, що НАБУ розслідує справу про непогашений кредит у розмірі 20 млн доларів, залученого групою компаній "Креатив", бенефіціаром якої до 2016 року був Березкін. У цій справі було затримано 10 осіб, у тому числі сина нардепа Максима Березкіна і топ-менеджера "Ощадбанку" Ірину Земцову. Донька нардепа Вікторія виїхала в Монако.

Сам Березкін вважає справу політично заангажованою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram