ГоловнаПолітика

Прийняття законопроекту 9055 може призвести до "просідання" міжнародних рейтингів України

Глава асоціації адвокатів заявляє про намір повернути інститут адвокатури під державний контроль.

Прийняття законопроекту 9055 може призвести до "просідання" міжнародних рейтингів України
Фото: zib.com.ua

Прийняття проекту закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №9055 може привести до втрати Україною позицій у міжнародних рейтингах, адже відповідні оцінки враховують і доступ до правосуддя та рівень захисту прав людини. Про це заявив в програмі “Політика.Ua” на парламентському телеканалі "Рада"  заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, пише сайт Національної асоціації адвокатів.

"Наша країна відірветься від цивілізованих країн у рейтингах міжнародних організацій, а це далі матиме наслідком те, що жодний бізнес сюди не піде", - сказав Валентин Гвоздій.

Заступник Голови НААУ закликав народних депутатів відхилити законопроект, оскільки він відкине Україну на десятки років назад як правову державу. "Законопроект потрібно відхилити", - закликав Валентин Гвоздій.

Наразі висновок Головного наукового-експертного управління Верховної Ради рекомендує повернути законопроект за результатами першого читання до суб”єкта законодавчої ініціативи на доопрацювання. Така позиція експертів підтримується адвокатурою, проте, зміст висновку викриває реальні цілі законопроекту — повернення державі повноважень з організації доступу до адвокатської професії та здійснення дисциплінарних процедур. Ці та інші зауваження засвідчують наміри реальних розробників законопроекту повернути інститут адвокатури під державний контроль.

За словами Валентина Гвоздія, наразі депутати не демонструють наміру втілити цей план у законодавство, оскільки невідкладний законопроект впродовж двох з половиною місяців так і не був розглянутий у визначених комітетах Верховної Ради.

До основного проекту закону народними депутатами було подано два альтернативні законопроекти, які відображають запити адвокатської спільноти на розширення професійних прав та зміцнення самоврядності професії. На даний момент два авторські колективи вирішили об'єднатися доквола проекту 9055-1, який має більш комплексне бачення реформи та консолідує прихильників реальної реформи адвокатури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram