ГоловнаПолітика

Оболонський суд оголосив перерву через "травму" Януковича

Останнє слово екс-президента призначено на 5 грудня.

Оболонський суд оголосив перерву через "травму" Януковича
Судья Владислав Девятко
Фото: Украина криминальная

Оболонський районний суд Києва оголосив перерву в кримінальному провадженні про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича до 5 грудня.

Про це повідомив суддя Владислав Дев'ятко.

"Щодо оголошення перерви для забезпечення права на захист Віктора Федоровича Януковича. В Україні Конституція визначає, що життя і здоров'я людини - найвища соціальна цінність. Цьому суду не важливе правосуддя заради правосуддя. Правосуддя має відбуватися заради справедливості", - сказав він.

Дев'ятко сказав, що суд згоден почекати два тижні для одужання Януковича. Якщо цього не станеться до 5 грудня, колишній президент повинен буде виступати з останнім словом сидячи або навіть лежачи на лікарняному ліжку.

"Щодо допиту свідка Едуарда Ставицького суд вкотре закликає сторону захисту не перетворювати цей кримінальний процес на цирк. Захисники, ви професійні адвокати і чудово знаєте, що ви не фокусники і не можете витягувати свідків, як кроликів з капелюха. У нас стадія останнього слова! Закінчилися допити свідків і дослідження матеріалів справи!" - заявив суддя.

Нагадаємо, що 16 листопада Янукович нібито отримав спортивну травму під час гри у теніс, і його госпіталізували. Його адвокат Олександр Горошинський стверджує, що Янукович прикутий до ліжка і не може виступати у суді.

Прокуратура просить засудити екс-президента до 15 років в'язниці.

Януковичу інкримінують держзраду (ч. 1 ст. 111 КК), пособництво у сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст . 437 КК). Його судять заочно, тому що він переховується від правосуддя на території РФ. Зазначимо, що суд намагався перейти до дебатів ще 3 травня, але повернувся до допитів свідків за клопотанням захисту Януковича. Пізніше адвокати екс-президента кілька разів зривали дебати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram