ГоловнаПолітика

Яценюк: щоб побороти корупцію, треба впровадити систему покарання і заохочення

"Тільки антикорупційними органами жодна країна не подолала корупцію".

Яценюк: щоб побороти корупцію, треба впровадити систему покарання і заохочення
Фото: nfront.org.ua

Тільки антикорупційними органами жодна країна не подолала корупцію, в Україні необхідно впроваджувати систему покарання і заохочення. Таку думку висловив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк в інтерв'ю радіо НВ.

"Не проводячи реформи в країні, не підвищуючи зарплати, не роблячи прозорість, не збільшуючи економічне зростання - ніколи не подолаєш корупцію. Повинна працювати схема покарання і заохочення", - сказав Яценюк.

"Я дуже б хотів, щоб правоохоронна система і система органів боротьби з корупцією не перетворилася в те, у що перетворилося Перше Національне антикорупційне бюро в Польщі", - сказав Яценюк.

Він нагадав, що першого директора Національного антикорупційного бюро в Польщі заарештували. На посту глави уряду Арсеній Яценюк зустрічався з його наступником, і той розповідав про досвід Польщі.

"Країна потребує результату. Якщо цього результату немає, відбувається дискредитація органу, падіння рівня довіри і розчарування в тому, що взагалі це можна якось подолати", - сказав він.

Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що тільки антикорупційними органами жодна країна не подолала корупцію: "Не можна спрощувати це тільки до того, щоб посадити когось".

Він нагадав, що раніше в Україні найбільша корупція була зосереджена в енергетиці. За його словами, в 2014 році, коли він став главою уряду, серед перших кроків було прибрати посередників, які працювали між "Нафтогазом" і "Газпромом".

"Прибрали схему з реалізації газу власного видобутку нібито для населення, яка продавалася за комерційною ціною. Запустили реверс. І почали купувати газ виключно в європейських компаніях. Мова йде не про тисячі доларів, про мільйони - про мільярди доларів, які (до цього, - ред.) вимивалися з бюджетів", - розповів Яценюк.

Була також запущена програма державних закупівель ProZorro: "Для цього не треба правоохоронців. Будь ласка - прозорі державні закупівлі, електронний майданчик".

Крім того, були підвищені зарплати для чиновників: "Якщо кожен чиновник заробляє 100 доларів - він буде брати".

Повинна працювати система "stick and carrot" - покарання і заохочення, наголосив він: "Приватизація державних підприємств - це реальна боротьба з корупцією. Демонополізація ринку - це боротьба з корупцією. І, звичайно, державний примус, чим є Антикорупційне бюро, Національна поліція і СБУ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram