ГоловнаПолітика

Окупаційна влада Криму за 4 роки призвала в російську армію понад 12 тис. українців

Це грубе порушення міжнародного гуманітарного права.

Окупаційна влада Криму за 4 роки призвала в російську армію понад 12 тис. українців
Фото: donland.ru

За чотири роки армію Російської Федерації поповнили близько 12 тисяч українців з Криму, хоча це суперечить міжнародному гуманітарному праву. Про це повідомляє "Кримська правозахисна група".

"Це грубе порушення міжнародного гуманітарного права, тому що Женевська конвенція 1949 року забороняє закликати жителів окупованих територій в армію окупаційної держави", - вважає експерт "Кримської правозахисної групи" Ірина Сєдова.

Тільки під час останнього осіннього призову в армію РФ вирушили служити 2500 кримчан. При цьому кількість незаконно призваних до армії окупанта призовників зростає з року в рік, підрахували в організації. Якщо в 2015 їх було менш як 500, то зараз майже 3000, йдеться в повідомленні.

Причину цього представники "Кримської правозахисної групи" бачать в ідеологічній обробці, якій окупанти піддають населення півострова. Тих, хто відмовляється йти служити в армію окупанта, лякають кримінальним переслідуванням.

Ухилитися від служби в армії окупанта можна, кажуть правозахисники: не ставати на військовий облік, не отримувати російський паспорт, хоча до цього теж примушують, їхати в Україну вчитися, працювати.

У Кримській правозахисній групі зібрали і передали до Міжнародного кримінального суду кілька сотень доказів примусу кримчан до служби.

Раніше повідомлялося, що кримчан відправлять служити в російську армію на Крайню Північ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram