ГоловнаПолітика

Клімкін та Помпео домовилися про зміцнення військової співпраці

"В України немає більшого друга, ніж США", - Помпео.

Клімкін та Помпео домовилися про зміцнення військової співпраці
Павел Климкин и Майк Помпео
Фото: twitter.com/KaterynaZelenko

Глава МЗС України Павло Клімкін та держсекретар США Майк Помпео домовилися про створення трьох нових двосторонніх робочих груп, які зосередяться на питаннях безпеки і протидії агресії РФ, прав людини і гуманітарних питань, а також на економіці та енергетиці.

Про це йдеться у спільній заяві Комісії стратегічного партнерства Україна-США за підсумками зустрічі Клімкіна і Помпео у Вашингтоні.

Зазначається, що Україна та США домовилися про зміцнення військово-технічної співпраці та надання Сполученими Штатами військової допомоги, "яка сприятиме зміцненню обороноздатності України в довгостроковій перспективі".

Клімкін і Помпео заявили, що в 2019 році між країнами триватиме співпраця в галузі безпеки, зокрема, допомога на протидію втручання РФ у вибори, спільні навчання і взаємодію в галузі кібербезпеки.

Сторони також підтвердили важливість Мінських домовленостей для припинення агресії РФ.

Крім цього, вони наголосили на необхідності відновлення контролю України над своїми територіями, які тимчасово окуповані або контролюються РФ - Кримом та окремими районами Донецької та Луганської областей.

"Обидві сторони вирішили, що розміщення повноцінних сил міжнародної безпеки під мандатом ООН на підконтрольних Росії територіях Донбасу, включаючи українсько-російський кордон, створить необхідні оборонні умови для повної імплементації Мінських домовленостей", - йдеться в заяві.

США ще раз підтвердили, що не визнають анексію Криму, і засудили "агресивні дії РФ проти міжнародних морських перевізників, що прямують Чорним і Азовським морями та через Керченську протоку в українські порти".

Вашингтон також підтвердив підтримку санкцій проти РФ за її агресію проти України, поки Росія повністю не виконає Мінські домовленості і не поверне контроль над Кримом Україні.

"Дух сміливості та рішучості змушує українців продовжувати вести боротьбу за збереження свого національного суверенітету і територіальної цілісності на тлі агресії РФ. Україна в цьому питанні не має друга більшого, ніж США", - наголосив Помпео.

Нагадаємо, глава українського МЗС перебуває з робочим візитом у США. Клімкін вже зустрівся зі спецпредставником Держдепартаменту США у питаннях України Куртом Волкером.

Раніше, у п'ятницю, 16 листопада, відбулося перше засідання оновленого формату Комісії стратегічного партнерства Україна-США за співголовування глав зовнішньополітичних відомств двох країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram