ГоловнаПолітика

Тимошенко: медичне страхування забезпечить якісне лікування, лікарям - гідні зарплати

"Потрібно взяти досвід кращих країн світу".

Тимошенко: медичне страхування забезпечить якісне лікування, лікарям - гідні зарплати
Фото: ba.org.ua

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко розкритикувала медичну реформу. Вона вважає нереальним, коли один лікар обслуговує дві тисячі пацієнтів. Про це вона заявила під час зустрічі з громадськістю.

Окрім того, як зауважила політик, на 1 пацієнта на місяць передбачається близько 50 грн, у яких закладені зарплата лікаря, медсестри і повне обстеження кожного пацієнта на першому рівні. Найкритичнішою Юлія Тимошенко назвала ситуацію з сільською медициною.

«Вони придумали закрити ФАПи та залишити лікування тільки у центрі. Вони ухвалили закон, що почне діяти з середини 2019 року, і запропонували для села телемедицину», - зазначила нардеп.

«Передбачається, що хвора людина має зв’язуватись з лікарем і консультуватися щодо подальшого лікування через Skype. Але також виникає питання, як літня людина в сільській місцевості, де немає відповідних гаджетів та Wi-Fi, зможе це зробити? Це означає, що люди в селі ризикують взагалі залишитися без меддопомоги», - резюмувала Юлія Тимошенко.

При цьому політик нагадала, що послуги лікарів другої ланки, вузькоспеціалізованих, люди сплачуватимуть самі.

«Але вони не подумали, що в нас 80% людей, за оцінками ООН, перебувають за межею бідності. У кого з українців вистачить грошей заплатити за послуги хірургів, онкологів тощо за європейськими цінами? Якщо не вистачить грошей, люди залишаться хворими, а лікарі без зарплат», - пояснила Тимошенко.

«Нам потрібно взяти досвід найкращих країн світу, які живуть на основі обов’язкової страхової медицини. Де страхові медичні внески, якщо людина працює, платять роботодавці. А якщо людина не працює (пенсіонери, безробітні), платить держава. Тоді ми матимемо справжню медицину: оплачені послуги та нормальну зарплату для медиків», - впевнена вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram