ГоловнаПолітика

ТСК у справі Гандзюк визначила порядок розгляду справ про напади на інших активістів

Перевірятимуть Херсон, Одесу, Харків, Київ і Сєвєродонецьк.

ТСК у справі Гандзюк визначила порядок розгляду справ про напади на інших активістів
Фото: rada.gov.ua

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яку створили після смерті Катерини Гандзюк, визначила порядок розгляду справ про напади на інших активістів.

Про це повідомила прес-служба парламенту.

Громадські правозахисні організації запропонували список, який містить близько 400 епізодів нападів на громадських активістів. Вони також запропонували топ-10 найрезонансніших справ з цього списку вище. Голова ТСК Борислав Береза зазначив, що комісія фізично не зможе розглянути всі справи, щоб встигнути відзвітувати в лютому 2019 року.

Тому під час обговорення цього питання було запропоновано більш детально розглянути п'ять-десять найбільш резонансних справ, відібравши їх за регіональним принципом.

Комісія вирішила, що буде заслуховувати інформацію про перебіг розслідування справ щодо нападів на цивільних активістів у таких п'яти регіонах: Херсон, Одеса, Харків, Сєвєродонецьк, а також Київ і Київська область.

Також на засіданні було прийнято рішення провести виїзне засідання ТСК у Херсоні 29-30 листопада.

Нагадаємо, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. Вона отримала опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей і перенесла численні операції з видалення відмерлих тканин і пересадки шкіри.

4 листопада 2018 року Гандзюк померла в лікарні. Цього ж дня поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо нападу на активістку на статтю "Завершене вбивство".

Відомо про шістьох осіб, яких підозрюють у замаху на вбивство Гандзюк. П'ятеро - це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук. Усі вони є учасниками бойових дій на сході України в складі добровольчих формувань, зокрема - Української добровольчої армії. Торбін і Васянович нагороджені орденами "За мужність" III ступеня.

Шоста людина - ймовірний посередник між виконавцями і замовниками вбивства - Ігор Павловський.

Хто замовив напад на Гандзюк, поки що не відомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram