ГоловнаПолітика

Армія через дії НАБУ і САП переплатила 195 млн гривень за паливо, - Павловський

Міноборони розірвало угоду з постачальником-переможцем торгів.

Армія через дії НАБУ і САП переплатила 195 млн гривень за паливо, - Павловський
Игорь Павловский
Фото: hromadske.ua

Заступник міністра оборони України Ігор Павловський вважає справу НАБУ і САП проти Міноборони і нього рекомендованою, аби відволікти увагу від інших закупівель, за значно вищими цінами. А ще таким чином, на його думку, хтось міг вирішувати завдання "про усунення руками НАБУ конкурента постачальника "Трейд Коммодіті" з ринку державних закупівель". Про це він заявив в інтерв'ю головному редактору видання "Цензор.НЕТ" Юрію Бутусову.

"Фактично суд визнав, що в справі проти мене і Міноборони відсутній взагалі склад злочину і справу проти Міноборони сфальсифіковано! Рішенням Апеляційного господарського суду повністю скасовано акт аудиторської служби, суд встановив, що підвищення цін здійснювалося відповідно до чинного законодавства, - сказав Павловський. - Ба більше, Міноборони купило бензин за найнижчими цінами, інші державні органи купили дорожче, всі закупили дорожче, навіть саме НАБУ! Це відкриті дані! Але єдина кримінальна справа стосовно держзакупівель - саме проти Міноборони, розбираються з нами за найнижчу ціну", - зазначив заступник міністра.

При цьому він зазначив що проти голови Державної аудиторської служби НАБУ відкрило справу про незаконне збагачення.

"Тобто керівник, через дії якого відкрито справу (проти Міноборони - ред.) і завдано збитків Міноборони, насправді причетний до порушення закону! Так як ви їй взагалі можете після цього довіряти? Звідки у неї гроші? Можливо, саме ось через такі замовні акти, які робить Держаудитслужба? - заявив генерал. - У мене вивернули все майно, у мене немає таких статків, нічого немає незадекларованого, я все життя віддав армії. Чому ж тоді НАБУ і САП не довіряють мені і нашим офіцерам, але довіряють особі, яку самі ж і звинуватили в необґрунтованому збагаченні?"

Він підкреслив, що доказів його провини антикорупційні органи так і не знайшли.

"Облили брудом мене, моїх підлеглих, Міноборони, а виявляється - доказів для своїх звинувачень не знайшли! Ба більше - і це дійсно ознаки державної зради - внаслідок дій НАБУ і САП Міноборони розірвало угоди постачання з "Трейд Коммодіті" й уклало з іншими постачальниками, в результаті цього армія зі свого бюджету переплатила 195 млн грн! Це прямий збиток державі від відкриття справи НАБУ і САП. Це єдиний фактичний результат цієї дутої справи", - сказав Ігор Павловський.

У жовтні 2017 року НАБУ звинуватило посадових осіб Міноборони в розтраті майже 150 млн грн під час закупівлі палива для потреб армії. Йдеться про угоду між Міноборони і компанією "Трейд Коммодіті", яка перемогла на торгах із закупівлі палива.

У цій справі затримали заступника голови відомства Ігоря Павловського і керівника департаменту держзакупівель Володимира Гулевича. Останнього відправили під домашній арешт, а Павловському цей запобіжний захід замінили на особисте зобов'язання. Адвокат Гулевича Олег Бабич зазначав, що через недоведені звинувачення з боку НАБУ зірвано постачання палива в Збройні Сили України на суму майже 700 млн грн.

27 березня 2018 року Київський окружний адміністративний суд скасував ключовий доказ НАБУ в справі проти Міноборони і "Трейд Коммодіті" - акт Державної аудиторської служби, на якому ґрунтувалися звинувачення. У вересні 2018-го Київський апеляційний адміністративний суд залишив це рішення чинним.

На початку грудня в інтерв'ю виданню LB.ua Павловський заявив, що НАБУ і САП заважають озброєнню армії. "У мене іноді складається враження, що в нас війна йде на два фронти. На одному фронті ведемо гібридну економічну війну з Росією. На іншому - захищаємося від НАБУ і САП", - заявив генерал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram