ГоловнаПолітика

35 країн приєдналися до співавторства спецрезолюції ООН щодо Криму, - Джапарова

У резолюції є навіть вимога до РФ відновити роботу Меджлісу кримськотатарського народу.

35 країн приєдналися до співавторства спецрезолюції ООН щодо Криму, - Джапарова
Эмине Джапарова
Фото: http://mip.gov.ua

Вже 35 країн приєдналися до співавторства спеціальної резолюції ООН щодо окупованого Криму, яка 15 листопада ухвалюватиметься в Третьому комітеті, а в грудні - в Генеральній Асамблеї.

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики, член української делегації в ООН Еміне Джапарова в ефірі "Прямого".

"Що стосується третьої цієї резолюції (щодо окупованому Криму - ред.), яка 15 листопада буде в третьому комітеті, а потім у грудні в Генеральній асамблеї ООН. Вона фактично спирається на обвинувальну частину, де РФ знову називається окупантом і країною-агресором", - розповіла Джапарова.

Вона наголосила, що вперше в історії ООН країна, постійний член Ради безпеки ООН, в резолюціях визначається як країна-окупант і агресор.

"Такого не було жодного разу досі, навіть після війни в Грузії. І фактично вона також визначає, як репресії відбуваються, примусове і насильницьке отримання громадянства РФ, неправильне застосування антиекстремістського і антитерористичного законодавства", - додала Джапарова.

За її словами, в резолюції є навіть вимога до РФ відновити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і виконати рішення міжнародного суду ООН від квітня 2017 року.

"Тобто, це все є в резолюції, але головне в ній те, що вона правозахисна і чутлива для багатьох країн. Вже 35 країн приєдналися до співавторства цієї резолюції. І голосуванням за попередні резолюції 60 країн підтримали ті резолюції. Приблизно така сама картина очікується і цього року", - сказала Джапарова.

Джапарова звернула особливу увагу на те, що шанси того, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію вже в грудні, є, бо таке вже було, а очікувань, що буде зворотне, - немає.

Вона також наголосила, що є й інші резолюції. Готується до подання проект з мілітаризації регіону. Але ці резолюції будуть подаватися безпосередньо в Генасамблею, обходячи комітети.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Криму. У документі засуджуються порушення, обмеження прав людини, дискримінаційні заходи і практика стосовно жителів тимчасово окупованого Криму, зокрема кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram