ГоловнаПолітика

ВРП має розглядати кандидатури своїх колег до Верховного Суду під зовнішнім контролем, - екс-член НАЗК Рябошапка

"Виглядає так, що є конфлікт інтересів".

ВРП має розглядати кандидатури своїх колег до Верховного Суду під зовнішнім контролем, - екс-член НАЗК Рябошапка
Руслан Рябошапка

Колишній член Нацагентства з питань запобігання корупції Руслан Рябошапка вважає, що Вища рада правосуддя має розглядати кандидатури своїх колег, які беруть участь у конкурсі на посади суддів до Верховного Суду, під зовнішнім контролем Ради суддів чи НАЗК, інакше це буде конфлікт інтересів.

Про це він сказав у коментарі Українським Новинам.

"Виглядає так, що є конфлікт інтересів. Але не у тих (членів ВРП), хто подався на конкурс, а у тих, хто розглядатиме кандидатури цих кандидатів. Тобто у того складу ВРП, який розглядатиме питання про надання рекомендацій Президенту щодо їхніх колег", - сказав він.

За його словами, за процедурою члени ВРП-кандидати до Верховного Суду повинні відмовитися від голосування за їхні ж кандидатури.

"Але тоді не буде кворуму і (ВРП) не зможе ухвалити рішення. Єдиний варіант - зовнішній контроль ухвалення рішень, але у ВРП немає вищого керівного органу. Можливо, Рада суддів змогла би делегувати своїх представників на засідання ВРП, щоб вони здійснювали зовнішній контроль за рішеннями ВРП щодо своїх колег, щоб ці рішення були об'єктивними і неупередженими", - зазначив Ряпошапка.

Він також вважає, що такий зовнішній контроль може провести і НАЗК.

Раніше 5 членів Вищої ради правосуддя подалися на конкурс до Верховного Суду. Серед тих, хто подався, подалися на конкурс голова ВРП Ігор Бенедисюк, секретар дисциплінарної палати і глава Секретаріату.

Як повідомляло агентство, колишній заступник голови Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Руслан Радецький наголошує, що у членів Вищої ради правосуддя, які беруть участь у конкурсі на посади суддів в новий Верховний суд, може бути прямий конфлікт інтересів під час розгляду і голосування їхніх кандидатур у ВРП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram