ГоловнаПолітика

Банкова про УПЦ МП: хто не хоче результату, шукає причини для відмови

Порошенко готовий зустрітися з Онуфрієм іншого дня.

Банкова про УПЦ МП: хто не хоче результату, шукає причини для відмови
Фото: Макс Требухов

Адміністрація президента відповіла на заяву Собору Української православної церкви, який відмовився від зустрічі з Петром Порошенком в "Українському домі".

У заяві прес-служби АП йдеться, що Порошенко запросив архієреїв УПЦМ МП на зустріч ще кілька тижнів тому.

"Президент запросив владик УПЦ (МП) до діалогу, щоб вони з перших вуст почули інформацію про його переговори з Вселенським патріархом, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом і про готовність Вселенського престолу сприяти проведенню об'єднавчого Собору", - сказано в ньому.

"Але той, хто не хоче результату, шукає причини для відмови. Так і велика частина архієреїв УПЦ (МП) почала шукати пояснення, щоб не прийти на зустріч: мовляв, місце не підходить", - йдеться в заяві.

Адміністрація президента також попередила, що ультиматуми не здатні зірвати створення української помісної православної церкви, тому що цей процес підтримує абсолютна більшість громадян України. "Йти проти волі власного народу - це очевидно шлях в ніколи".

Президент Порошенко готовий зустрітися з ієрархами УПЦ МП в "Українському домі" іншого дня.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, що в Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

13 листопада Собор УПЦ МП вирішив, що не буде об'єднуватися з іншими православними церквами і оголосив про розрив відносин з Вселенським патріархом. Це рішення, втім, було формальним, оскільки раніше його вже прийняла Російська православна церква, частиною якої є УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram