ГоловнаПолітика

40 європейських країн засудили фейкові "вибори" на Донбасі

На засіданні Постійної ради ОБСЄ російська делегація була в повній ізоляції.

40 європейських країн засудили фейкові "вибори" на Донбасі
Фото: 112.ua

Під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 40 країн виступили із засудженням фейкових "виборів" на окупованій частині Донбасу.

Про це повідомив постійний представник України у міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук, передає Укрінформ.

"Сьогодні була одностайність в оцінках. Була висловлена позиція 40 делегацій, які чітко засудили проведення так званих виборів на окупованій частині Донбасу. Була висловлена дуже чітка позиція: те, що сталося вчора, є грубим і зухвалим порушенням Мінських домовленостей, суверенітету і законодавства України. Для країн ОБСЄ ці незаконні "вибори" не мають жодних юридичних наслідків", - заявив Прокопчук, коментуючи спеціальне засідання Постійної ради організації.

Під час засідання було ще раз чітко зазначено усіма делегаціями, що законні та легітимні вибори можуть відбутися лише згідно із законодавством України і відповідно до стандартів ОБСЄ, і цьому має передувати створення відповідних умов у питаннях безпеки.

За словами дипломата, під час засідання РФ ще раз нагадали про її зобов'язання за Мінськими угодами, які стосуються, зокрема, виведення російських військових, найманців і зброї з території України, а також роззброєння тих незаконних формувань, які діють зараз на окупованій частині Донбасу.

Постпред України у міжнародних організаціях у Відні наголосив, що під час засідання "російська делегація була в повній ізоляції у власному трактуванні своїх дій і вчорашніх подій".

"Росія виступала за окремим пунктом порядку денного, який вона сама внесла. І вона була єдиною делегацією, яка виступала за цим пунктом, з власним трактуванням і Мінських угод, і тих незаконних подій, які вчора відбулися за повної організаційної підтримки та участі РФ. Жодна інша делегація в ОБСЄ не розділила підходів Росії до оцінки незаконних виборів, які проводилися вчора", - розповів дипломат.

Прокопчук також повідомив, що делегація України під час свого виступу зазначила, що вчорашні "вибори" на Донбасі є злочином і грубим порушенням українського законодавства, досягнутих раніше домовленостей, і що "за цей злочин треба відповідати".

"Тому ми закликали делегації інших країн до солідарності і, відповідно, до посилення політико-дипломатичного тиску на РФ як країни-агресора для того, щоб змусити її виконувати ті зобов'язання, які вона взяла на себе. У виступах делегацій інших країн теж дуже чітко простежувалася позиція, що санкції діятимуть щодо Росії доти, поки не будуть виконані Мінські угоди у частині, яка стосується врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі. Одночасно, санкції, що стосуються Криму, будуть діяти доти, поки Росія не звільнить Крим і не поверне його Україні", - заявив Прокопчук.

Раніше в Євросоюзі заявили, що вважають "вибори" 11 листопада незаконними і нелегітимними та не визнаватимуть їх. Також незаконні вибори на Донбасі засудила Канада. МЗС раніше повідомило, що результати "виборів" на Донбасі не визнає ні Україна, ні світ, а їх результати будуть "юридично нікчемними".

У НАТО заявили, що вибори в "ДНР" і "ЛНР" суперечать Мінським угодам і висловили підтримку зусиллям "нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи.

Держдеп засудив "вибори" в ОРДЛО і пообіцяв нові санкції проти РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram