ГоловнаПолітика

Повноваження Курултаю продовжили через неможливість виборів у Криму

Від делегатів чекають заяв зі згодою продовжити роботу.

Зважаючи на неможливість провести демократичні вибори нового Курултаю кримськотатарського народу в окупованому Російською Федерацією Криму, повноваження нинішнього, VI скликання, будуть продовжені.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на з'їзді делегатів Курултаю у понеділок, пише "Інтерфакс-Україна".

"Цьогоріч закінчується п'ятирічний термін повноважень делегатів Курултаю... Регламент Курултаю кримськотатарського народу передбачає, що делегати Курултаю складають свої повноваження після обрання нового Курултаю і на першій сесії. Оскільки проводити демократичні вибори і скликати новий Курултай у нас немає жодних можливостей, то можемо вважати, що повноваження делегатів нинішнього Курултаю автоматично пролонговані", - сказав він.

Своєю чергою голова Меджлісу Рефат Чубаров у коментарі журналістам пояснив, що делегати Курултаю повинні оголосити про те, що вони продовжують свої повноваження доти, поки не з'являться можливості для складання їх повноважень.

"А умови можуть поновитися тільки в одному випадку - коли будуть проведені вибори нового Курултаю і буде скликана перша сесія новообраного Курултаю. Так, повноваження делегатів цього, діючого Курултаю, виконуватимуться далі цими делегатами", - сказав Чубаров.

Від делегатів Курултаю очікуються заяви з підписами про готовність продовжувати роботу доти, поки не буде обрано нове скликання і не відбудеться перша його сесія. "Ми через підписи ще хочемо побачити кількість людей, які не просто формально числитимуться, а будуть готові працювати", - сказав він.

На конференцію до Києва приїхали тільки 75 з 248 делегатів Курултаю. Частина делегатів не змогла приїхати з окупованого Криму, оскільки після такої поїздки їх сім'ї могли стикнутися з "катастрофічними наслідками".

Нагадаємо, що попередні вибори в Курултай проходили в квітні-червні 2013 року. Всього у Курултаї 250 місць, з яких 200 - мажоритарники, ще 50 обиралися за пропорційною системою від громадських організацій.

Перша сесія Курултаю нинішнього скликання відкрилася 26 жовтня 2013 року. Наступного дня делегати обрали голову і членів Меджлісу (всього 33 особи). Тоді вперше за 20 років змінився керівник Меджлісу: 69-річний Мустафа Джемілєв поступився місцем 56-річному Рефату Чубарову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram