ГоловнаПолітика

Православна церква Чехії та Словаччини висловила підтримку УПЦ МП

Митрополит Ростислав вважає події, пов'язані з українською автокефалією, "порушенням святих канонів православної церкви".

Православна церква Чехії та Словаччини висловила підтримку УПЦ МП
Митрополит Чешских земель и Словакии Ростислав
Фото: РИА Новости

Митрополит Чеських земель і Словаччини Ростислав висловив солідарність з митрополитом Київським УПЦ МП Онуфрієм на тлі отримання Україною автокефалії. Про це він заявив у суботу, 10 листопада, в словацькому Пряшеві на зустрічі з єпископом Віктором, головою представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях, пише "Интерфакс".

"Ми дуже переживаємо за братську Українську православну церкву. Ми з вами молитовно підтримуємо і будемо підтримувати Українську православну церкву на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм. Ми не говоримо "ваш український народ", але говоримо "наш народ", тому що ми єдині у Христі і належимо до єдиної соборної і апостольської Церкви", - сказав митрополит Ростислав.

Голова Православної церкви Чехії та Словаччини також висловив надію на мудрі рішення всього вселенського православ'я в зв'язку з церковною ситуацією в Україні.

"Як свідчить історія, ніколи втручання держави і політики в справи Церкви не закінчувалося успішно, тому що не можна побудувати навіть тимчасове благо на порушенні святих канонів православної церкви", - зазначив митрополит.

Раніше свою повну солідарність з позицією РПЦ з українського церковного питання висловили Олександрійська, Антіохійська і Сербська православні церкви.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, який, на думку голови УПЦ КП Філарета, може відбутися вже в листопаді.

3 листопада президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про створення незалежної української церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram