ГоловнаПолітика

Єврокомісар запропонував створити міжнародну групу для розслідування справи Гандзюк

Він не вважає, що українська влада була б проти створення такої комісії.

Єврокомісар з питань політики розширення та сусідства Йоганнес Ган запропонував створити міжнародну групу для розслідування нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, який призвів до її смерті.

Про це він сказав в інтерв'ю UA:Першому.

"Ця організація мала б повноваження щодо проведення розслідувань на регіональному рівні. На місцевому рівні правоохоронні органи мають значний ступінь незалежності, а такий централізований орган дав би більше можливостей для ефективного розслідування таких випадків", - сказав Ган.

Він не вважає, що українська влада була б проти створення такої комісії. Єврокомісар зазначив, що у держави є проблеми з розслідуванням злочинів проти громадських активістів через конкуренцію між правоохоронними органами.

Нагадаємо, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. Вона отримала опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей та перенесла численні операції з видалення омертвілих тканин і пересадки шкіри.

4 листопада 2018 року Гандзюк померла в лікарні. Цього самого дня поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо нападу на активістку на статтю "закінчене вбивство".

Відомо про п'ятьох осіб, які обґрунтовано підозрюються в замаху на вбивство Гандзюк. Це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський та Микита Грабчук. Всі вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань, зокрема - Української добровольчої армії. Торбін і Васянович нагороджені орденами "За мужність" III ступеня. Однак невідомими залишаються замовники вбивства.

5 листопада стало відомо, що у справі фігурує, але ще не затримана, ще одна людина - Ігор Павловський, заступник керівника громадського формування з охорони громадського порядку "Чорний туман".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram