ГоловнаПолітика

Євросоюз заявив про нелегітимність російських виборів в ОРДЛО

Могеріні закликала Росію повернутися до виконання Мінських угод.

Євросоюз заявив про нелегітимність російських виборів в ОРДЛО
Фредерика Могерини
Фото: 24tv.ua

Європейський Союз висловив підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України напередодні незаконних виборів, організованих Росією на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

В опублікованій в суботу заяві верховного представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Фредеріки Могеріні йдеться, що визнавати ці вибори Брюссель не буде.

"ЄС вважає, що "вибори", заплановані на 11 листопада 2018 року на непідконтрольних уряду територіях так званих "Луганської народної республіки" та "Донецької народної республіки" нелегальні, і не має наміру визнавати їх. ЄС засуджує ці "вибори", оскільки вони порушують міжнародний закон, підривають зобов'язання, передбачені Мінськими угодами, і порушують суверенітет і закони України. Мінські угоди передбачають місцеві вибори, які повинні проводитися виключно в рамках українського законодавства і за стандартами та під спостереженням ОБСЄ. Тому ці так звані "вибори" є недійсними", - заявили в офісі Могеріні.

Євросоюз сподівається, що Росія вплине на сепаратистів у Донецьку і Луганську і повернеться до виконання Мінських угод, починаючи з всеосяжного припинення вогню і виведення важкої зброї.

Брюссель також висловив підтримку мирним зусиллям Франції та Німеччини в рамках "нормандського формату", а також Тристоронньої контактної групи і ОБСЄ.

Нагадаємо, що російська окупаційна влада окремих районів Донецької та Луганської областей призначила вибори ватажків "ДНР" і "ЛНР", а також так званих "народних рад" на 11 листопада. Служба безпеки України назвала ці вибори бутафорією і заявила, що в Донецьку переможе Пушилін з результатом 55%, а в Луганську пасічник з 63%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram