ГоловнаПолітика

Газові турбіни Siemens стали причиною нової аварії в анексованому Криму, - МінТОТ

Пошкоджено виробничі цехи Таврійської ТЕС біля Сімферополя.

Газові турбіни Siemens стали причиною нової аварії в анексованому Криму, - МінТОТ
Фото: EPA/UPG

Газові турбіни Siemens знову стали причиною аварії в тимчасово окупованому Криму. Цього разу пошкоджено виробничі цехи Таврійської ТЕС, що біля Сімферополя.

Про це 9 листопада повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

За інформацією відомства, 3 листопада 2018 року на даху головного корпусу Таврійської ТЕС виявлено аварійну ділянку з ознаками пошкодження покрівлі внаслідок термічної дії. Аварія на об'єкті була зафіксована за допомогою космічної фотозйомки.

Фото: mtot.gov.ua

У МінТОТ зазначають, що на теплоелектростанції, де встановлені газові турбіни Siemens, завезені на територію Криму в обхід міжнародних санкцій, проводилися пусконалагоджувальні роботи, у результаті яких і могла статися аварія.

30 серпня 2018 року були виявлені ознаки руйнування даху одного з виробничих приміщень Балаклавської ТЕС, що будується поблизу Севастополя, повідомляло Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

За даними українського міністерства, прогоріла ділянка покрівлі даху ТЕС розмірами 10х20 метрів. Про це свідчив "зовнішній вигляд зруйнованої покрівлі та характерне задимлення". У зазначеному приміщенні були встановлені газові турбіни Siemens, імпортовані в обхід міжнародних санкцій.

У МінТОТ уважають, що саме аварія стала причиною перенесення, уже втретє, запуску цієї ТЕС у дію, а також обмеження енергопостачання на території Криму.

Нагадаємо, у липні  2017 Siemens подав позови проти причетних до постачання його турбін в окупований Крим. Відповідачами за позовом є ВАТ "ВО"Технопромекспорт", ТОВ "ВО "Технопромекспорт" і ТОВ "Сіменс Технології газових турбін" (спільне підприємство Siemens і російської компанії "Силові машини").

У німецькому концерні стверджують, що отримали з надійних джерел інформацію про те, що принаймні дві з чотирьох газотурбінних установок, які були постачені для проекту в Тамані, опинилися в Криму. Як заявляє Siemens, такий розвиток подій є явним порушенням контрактів, що забороняють клієнту постачати обладнання на півострів.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram