ГоловнаПолітика

"Кримський диверсант" Захтей подав документи на екстрадицію, - журналіст

В ув'язненого відбулося триденне побачення з дружиною.

"Кримський диверсант" Захтей подав документи на екстрадицію, - журналіст
Фото: ru.krymr.com

Дружина фігуранта справи "кримських диверсантів" Андрія Захтея відвідала його в Сімферопольській колонії з триденним побаченням. Після зустрічі вона розповіла, що Захтей подав документи для екстрадиції в Україну.

Про це написав російський журналіст, кореспондент "Радіо Свобода" Антон Наумлюк.

"За словами дружини Захтея, найбільше він цікавився можливостями обміну політв'язнів між Росією та Україною або екстрадицією для відбування покарання в Україну. У колонії складено список українців, які подали документи на екстрадицію, Захтей подав першим. Аналогічне прохання Оксана Захтей подала в український Мін'юст. Після цього до Захтея приходили в колонію співробітники міграційної служби, щоб уточнити деякі дані для екстрадиційного пакету документів", - ідеться в повідомленні у фейсбуці.

Дружина українця розповіла, що зараз його стан гірший, ніж улітку, восени хронічні хвороби загострюються. Медичну допомогу йому частково надають: від болю в спині роблять кілька уколів, і призначили дієту через гастрит і колишню виразку, але вже скасували, оскільки немає потрібних пігулок.

"Здебільшого допомога тільки від того, що я привезу чи передам", - повідомила Оксана Захтей.

Від роботи й навчання в колонії Захтей відмовився. "Не хоче працювати, все-таки це не Україна. Емоційний стан дуже нервовий, не хоче згадувати те, що було. Дуже озлоблений на все, оскільки сидить ні за що. У грудні в дочки буде третій День народження, а він не був ще на жодному. Я передавала йому фотографії дочки, але останні, які я передавала в Лефортово, напевно, пропали. Переживає, що подарувати доньці на День народження, щоб я придумала від нього подарунок теж", - додала вона.

"Іноді надія є, а іноді депресія накриває і ні в що не віриться. Маленька надія у нас, звичайно залишається", - зазначила дружина "кримського диверсанта".

Нагадаємо, що Захтей разом зі ще одним українцем Євгеном Пановим були затримані в Криму на початку серпня 2016 року за звинуваченням у підготовці диверсій у Криму. Спочатку вони дали свідчення, але потім відмовилися від них. У грудні 2016 року і Євген Панов, і Андрій Захтей скерували до Слідчого комітету Росії заяви про тортури з боку ФСБ.

Влітку 2017 року з'явилася інформація, що Захтей уклав угоду зі слідством, розраховуючи на поблажливість і менший термін ув'язнення.

У лютому 2018 року Захтей був засуджений на шість із половиною років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці диверсій на території Криму. Судовий процес тривав у закритому режимі, без участі незалежних адвокатів, що було однією з умов угоди зі слідством.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram