ГоловнаПолітика

Труба перервав відпустку через ситуацію в ДБР

Директору Бюро нав'язують співробітників, яких він відмовився призначати.

Труба перервав відпустку через ситуацію в ДБР
Фото: Макс Требухов

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба перервав відпустку і вийшов на роботу.

За даними джерела "Українських новин", це продиктовано тим, що конкурсна комісія відмовила Трубі в проведенні повторного конкурсу на 27 керівних посад Держбюро розслідувань.

Нині Труба готує офіційну позицію про проходження повторної перевірки на поліграфі тих кандидатів, які були обрані на першому конкурсі.

Нагадаємо, 18 липня зовнішня конкурсна комісія при ДБР обрала 27 чиновників на керівні посади в Бюро. Саме ці люди разом з раніше обраним керівництвом ДБР мали стати кістяком нового органу. 

17 липня, за день до того, як комісія мала визначитися з переможцями на керівні посади в ДБР, депутат Сергій Лещенко опублікував у фейсбуці список майбутніх переможців. Він написав, що посади ДБР між собою "роздерибанили" міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, депутат Сергій Ківалов, перший заступник СБУ Павло Демчина та бізнесмен, "сірий кардинал" партії "Свобода" Ігор Кривецький ("Пупс").

Після цього директор Бюро відмовився затвердити переможців конкурсу. Він послався на те, що зовнішня конкурсна комісія знищила результати їх тестування на поліграфі. На думку Труби, це порушило регламент, затверджений Кабміном.

Верховна Рада ухвалила Закон про створення Бюро 12 листопада 2015 року. Створення цього органу передбачено Конституцією України: до нього мають перейти від прокуратури функції досудового розслідування. Бюро буде розслідувати злочини, вчинені вищими посадовими особами, службовцями НАБУ і САП, а також військовими злочинцями.

Роман Труба обіцяв зберігати незалежність Бюро і сподівався запустити його повноцінну роботу вже в листопаді цього року, незважаючи на проблеми з призначеннями на керівні посади.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram