ГоловнаПолітика

Для 27 переможців конкурсу у ДБР провели повторне тестування на поліграфі, - перший заступник голови Варченко

Кандидати самі звернулися з письмовими заявами.

Для 27 переможців конкурсу у ДБР провели повторне тестування на поліграфі, - перший заступник голови Варченко
Фото: argumentua.com

Сьогодні Держбюро розслідувань має передати інформацію у зовнішню конкурсну комісію про результати спецперевірки, яку пройшли переможці конкурсного відбору на посади керівників теруправлінь і підрозділів центрального апарату. Окрім того, відзвітувати про те, що усі кандидати, за їх згодою, пройшли повторне дослідження на поліграфі. Про це "Цензор.НЕТ" розповіла перший заступник Держбюро розслідувань Ольга Варченко, коментуючи ініціативу директора ДБР про проведення нового конкурсу через те, що раніше обраних зовнішньою конкурсною комісією 27 кандидатур переможців він відхилив.

Нагадаємо, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба ініціював оголошення нового конкурсу на 27 керівних посад у відомство. З відповідним зверненням він звернувся 2 листопада до зовнішньої конкурсної комісії.

"У середу відбулося засідання зовнішньої конкурсної комісії, куди нас запросили втрьох, - каже Ольга Варченко. - Там мав бути директор, але оскільки він у відпустці, ми прийшли удвох з ще одним заступником. Туди ж були запрошені усі 27 кандидатів. Комісія зібрала усіх разом, оскільки необхідно було розглянути лист директора про те, що він позбавлений можливості прийняти кадрові рішення через відсутність результатів поліграфа і просить оголосити проведення нового конкурсу. Але такого поняття, як новий конкурс, у законі не існує. Про це якраз і йшлося на засіданні комісії. Комісія має право призначити повторний конкурс. І підставою для його проведення є, в тому числі, непроходження кандидатами спецперевірки. Усім кандидатам поставили запитання про проходження спецперевірки і вони стверджують, що пройшли її успішно. Про це їм стало відомо з відділу кадрів ДБР. Комісія попросила до п'ятниці публічно надати їм інформацію з хронологією подій щодо кожного кандидата. Тобто коли направили запит на спецперевірку, коли надійшла відповідь, коли вона закінсилася".

За словами Варченко, за підсумками засідання комісії Держбюро розслідувань було прийнято рішення про проведення повторного дослідження на поліграфі. Оскільки усі 27 кандидатів звернулися в бюро з письмовими заявами. Сталося це після того, як вони отримали листи від директора ДБР, де їм пояснювалося, що він не може прийняти кадрові рішення про їх призначення, оскільки зовнішня конкурсна комісія знищила результати поліграфа.

Один з таких листів опублікував "Цензор.НЕТ".

Было проведено повторное тестирование на полиграфе для 27 победителей конкурса, поскольку они все обратились с заявлениями, - первый замглавы ГБР Ольга Варченко 01

Было проведено повторное тестирование на полиграфе для 27 победителей конкурса, поскольку они все обратились с заявлениями, - первый замглавы ГБР Ольга Варченко 02

Было проведено повторное тестирование на полиграфе для 27 победителей конкурса, поскольку они все обратились с заявлениями, - первый замглавы ГБР Ольга Варченко 03

"Оскільки дослідження проведено в рамках бюро, директор тепер може ознайомитися з результатами. Що стосується результатів спецперевірки, то документи зараз знаходяться у директора, заступникам для ознайомлення вони не надавалися. За наявною у відділі кадрів інформацією, усі конкурсанти її пройшли успішно", - каже Варченко.

Вона також додала, що комісія просить Держбюро передати кваліфікаційні умови для відбору ще 90 співробітників. Щоб вони могли проводити конкурс з відбору заступників начальників управлінь, заступників начальників відділів і співробітників управління внутрішнього контролю.

"Третє питання, яке порушила комісія - це внесення змін до процедури проведення дослідження на поліграфі, - повідомила перший заступник голови ДБР. - Комісія пропонує повернути попередній порядок, який передбачає, що таке дослідження має проводитися до співбесіди, тобто до закінчення конкурсу. Нинішній порядок прямо суперечить закону, де зазначено, що поліграф не впливає на прийняття кадрового рішення, а використовується виключно під час співбесіди. У порядку, який змінив Кабмін, сказано, що тестування проводиться після закінчення конкурсу, виключно з ініціативи керівництва бюро. Тобто, воно втрачає, по правді кажучи, сенс, адже відмовити у призначенні не можна, навіть якщо поліграф покаже негативні результати".

Як пояснила Варченко, фактично зміна порядку і спровокувала нинішню конфліктну ситуацію з призначенням переможців конкурсу.

"Спекуляція на темі непризначення переможців конкурсу, яка тягнеться з липня, істотно вплинула не тільки на повноцінний запуск ДБР, а й на якість конкурсного відбору, - вважає Ольга Варченко. - Зараз йде конкурс на 44 керівні посади в центральний апарат, але на нього подали документи учетверо менше людей, ніж на попередній конкурс. Така сама ситуація щодо внутрішніх комісій. При тому, що термін подання документів на конкурс вже кілька разів подовжували. Люди не хочуть подаватися, щоб не повторити долю 27 переможців попереднього конкурсу. Тому що людина може бути порядною, не мати жодних корупційних і репутаційних ризиків, а її зганьблять на всю країну і безпідставно не призначать. Крім того, ми вибрали слідчих до центрального апарату у липні, а призначили їх тільки у листопаді. І поки цей процес тягнувся, 10 слідчих вже відмовилися від призначення у ДБР.

Ми правоохоронний орган і повинні діяти виключно за законом".

Вона уточнила, що усі матеріали поліграфа передадуть директору бюро після його виходу з відпустки для можливості прийняття колегіального кадрового рішення.

Нагадаємо, наприкінці серпня директор Державного бюро розслідувань Роман Труба відмовився призначати рекомендованих комісією 27 кандидатів на керівні посади у ДБР.

За його словами, у липні зовнішня комісія знищила результати поліграфа кандидатів у Держбюро розслідувань. Труба також повідомив, що деякі кандидати є фігурантами кримінальних розслідувань. "Про майно кандидатів, про гектари землі, про їхню причетність або непричетність до незаконного отримання коштів має дати відповідь НАЗК. Відповідь на всі ці питання ми могли почути в результатах поліграфа", - сказав він.

5 вересня на засіданні парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності, член зовнішньої конкурсної комісії ДБР, народний депутат Микола Паламарчук звинуватив у цій ситуації директора бюро. Крім того, нардеп упевнений, що в діях Труби "є порушення закону", і з цим він планує звернутися у ГПУ.

Сам Роман Труба на засідання парламентського комітету не з'явився, бо послався на зайнятість. Замість себе він відправив першу заступницю директора ДБР Ольгу Варченко. За її словами, Труба не погоджував зі своїми заступниками рішення відмовити у призначенні 27 кандидатам на керівні посади у ДБР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram