ГоловнаПолітика

Волкер має намір зустрітися із Сурковим найближчими тижнями

Зафіксованої дати наразі немає.

Волкер має намір зустрітися із Сурковим найближчими тижнями
Фото: Газета.ру, Радио Свобода

Спеціальний представник Сполучених Штатів Америки з питань України Курт Волкер розраховує на проведення найближчими тижнями зустрічі з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

Про це він повідомив журналістам під час телефонного брифінгу з Вашингтона (США).

"Ми обидва із Сурковим висловили готовність зібратися разом найближчими кількома тижнями. У нас наразі немає зафіксованої дати, але я розраховую на його відповідь найближчим часом, сподіваюся, ми знайдемо дату і місце, зручні для нас обох", - сказав він.

Волкер повідомив, що влітку і на початку осені листувався з Сурковим, щоб зрозуміти, чи є зміни в позиції Росії щодо введення миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй на Донбас, однак позиція РФ не змінилася.

"Його відповідь свідчить про те, що Росія наразі залишається дуже далекою від ідеї погодитися на реальну миротворчу місію. Росіяни підтримують ідею охоронних сил ООН, які захищали б тільки спостерігачів ОБСЄ, але не створювали б безпечне середовище на території, а збройні угруповання, які там є, і політичні структури, які Росія створила, залишились би. Ці умови не відповідають "мінським домовленостям", - сказав він.

Волкер назвав цю позицію такою, яка не є "кроком вперед".

"Ми сподіваємося продовжувати розмовляти, тому що вважаємо діалог важливим", - додав спецпредставник США.

Волкер вважає, що миротворча місія покликана допомогти з просуванням "мінських домовленостей", зокрема вона могла б наблизити умови для проведення виборів на окупованій частині Донбасу за українським законодавством.

Раніше повідомлялося, що Міжнародна робоча група за погодженням параметрів введення на Донбас миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй досягла компромісу приблизно на 30%, після того, як сторони зійшлися на необхідності поетапного введення миротворців.

Нагадаємо, раніше українська сторона ТКГ виключала спрямування миротворчої місії ООН на Донбас до виборів Президента і Верховної Ради. Влітку Петро Порошенко зазначив, що наявність спостерігачів ООН дозволить провести місцеві вибори в ОРДЛО.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України та Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль всю окуповану територію Донбасу включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для гарантування безпеки спостерігачам ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Фінансувати місію готові США та Франція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram