ГоловнаПолітика

Прокуратура чекає на результати експертизи для висновків про якість міномета "Молот"

Оцінка залежить від КНДІСЕ.

Прокуратура чекає на результати експертизи для висновків про якість міномета "Молот"
Фото: rubryka.com

Органи прокуратури чекають на результати експертизи для висновків про якість міномета М 120-15 "Молот".

Про це йдеться на сайті Військової прокуратури Центрального регіону в коментарі про стан кримінального провадження про ймовірну закупівлю неякісного озброєння.

Прокуратура повідомила, що зараз у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз проводиться комплексне дослідження, в рамках якого перевіряється технічний стан зазначених мінометів, відповідність їх тактико-технічними характеристиками, заявленим заводом-виробником, і можливість їх безпечного використання під час бойових дій.

Крім цього, Державна аудиторська служба проводить аудит щодо раціонального використання бюджетних коштів Міністерством оборони України. Також досудовим розслідуванням відпрацьовуються суб'єкти господарювання, які залучалися заводом-виробником до виконання робіт на предмет фіктивності та завищення їх обсягів або вартості.

Зараз об'єктивних даних про неналежну якість мінометів, які обґрунтовували би матеріали справи, ніхто не почув. Але точно так само немає підстав стверджувати про належну якість міномета.

Нагадаємо, 6 липня через розрив міномета "Молот" на Рівненському полігоні загинули троє військовослужбовців, ще дев'ять отримали поранення. Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти підсумки розслідування інциденту, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО.

Також було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони надало два міномети "Молот" з тієї ж заводської партії, що і міномет, який призвів до загибелі військовослужбовців. Після завершення експерименту Міноборони заявило, що "Молот" вибухнув через подвійне заряджання.

Детальніше про це читайте в статтях "Метал або люди: хто винуватий у тому, що вибухає Молот""Молот, ковадло і російська рулетка" і "Мовчання Молота".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram