ГоловнаПолітика

Мораторій на російськомовний культурний продукт ввела Тернопільська область

Депутати також заступилися за главу українського суспільства в Любліні історика Григорія Купріяновича.

Мораторій на російськомовний культурний продукт ввела Тернопільська область
Фото: te-rada.org

Тернопільська обласна рада ввела мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території області.

Відповідне рішення місцеві депутати ухвалили під час засідання у вівторок, 6 листопада, повідомляє прес-служба облради.

"Обласна рада вирішила встановити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Тернопільської області до моменту повного припинення окупації території України", - йдеться у повідомленні.

Депутати також ухвалили звернення до Президента України, Міністерства закордонних справ України щодо недопущення переслідувань історика, голови українського суспільства в Любліні, доктора Григорія Купріяновича в Республіці Польща, якого звільнили з Інституту національної пам'яті і виключили з комітету охорони пам'яті боротьби і мучеництва.

Нагадаємо, в серпні окружна прокуратура Замостя Люблінського воєводства почала розслідувати висловлювання Купріяновича під час виступу 8 липня в селі Сахринь на заході з вшанування пам'яті українців, убитих там під час акцій польського збройного підпілля в 1944 році. Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек назвав виступ історика "провокацією", за яку його треба притягнути до кримінальної відповідальності за статтею Кримінального кодексу Польщі "Про презирство до польського народу".

Ще одним рішенням облрада оголосила 2019-й роком Організації Українських Націоналістів в області на честь 90-річчя створення ОУН.

Раніше мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту ввели Львівська і Житомирська облради.

19 жовтня депутати Херсонської міськради скасували регіональний статус російської мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram