ГоловнаПолітика

Україна відмовила Узбекистану в екстрадиції журналіста-втікача

На батьківщині Ахунжанову загрожує небезпека через системну критику влади.

Україна відмовила Узбекистану в екстрадиції журналіста-втікача
Фото: facebook.com / Нарзулло Ахунжонов

Генеральна прокуратура України відмовилася від екстрадиції Опозиційного узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова (Ахунжанова).

Про це повідомила виконавчий директор українського представництва Amnesty International Оксана Покальчук.

"ГПУ відмовила в екстрадиції узбецького журналіста Нарзулло Ахунжанова, чого вимагає влада Узбекистану! На батьківщині Ахунжанову загрожує небезпека через системну критику влади", - написала вона у Фейсбуці.

Правозахисниця нагадала, що минулого року журналіста затримали в аеропорту "Жуляни" з метою депортувати додому. Amnesty International Ukraine провела акцію термінової допомоги журналісту і домоглася його звільнення з-під арешту, після чого Ахунжанов отримав офіційний статус біженця.

"В Узбекистані права на свободу вираження і мирних зібрань жорстоко обмежуються. Провідні правозахисники, критики уряду і незалежні журналісти стають жертвами систематичних утисків і залякувань, стеження, арештів, нападів і навмисної дискредитації", - додала Оксана Покальчук.

Як повідомлялося, громадянин Узбекистану, журналіст Нарзулло Охунжонов був затриманий разом з дружиною і п'ятьма неповнолітніми дітьми. Водночас журналіст попросив політичного притулку в Україні. 25 вересня Солом'янський районний суд Києва обрав Охунжонову запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб. Україна затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт. Узбекистан звинувачує його в шахрайстві.

Ахунжонов раніше працював на посаді керівника відділу політико-освітніх програм Національного телебачення Узбекистану. У 2013 році він був звільнений і покинув країну, останні чотири роки жив у Туреччині, де продовжив займатися журналістикою. Він стверджує, що на батьківщині його переслідували за журналістську діяльність. Прибуття в Україну журналіст пояснив тим, що в Туреччині стало небезпечно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram