ГоловнаПолітика

Українська церква отримає місце у диптиху православних церков

"Усі міфи й вкидання останнього часу фактом підписання цієї угоди скасовуються".

Українська церква отримає місце у диптиху православних церков
Фото: Макс Требухов

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко пояснив суть підписаної президентом Петром Порошенком на Фанарі угоди з Вселенським патріархом Варфоломієм. За його словами, цю угоду можна назвати "договором про підтримку створення єдиної помісної православної церкви в Україні".

На брифінгу у понеділок Павленко розповів, що у ній прямо йдеться про створення незалежної церкви, якій надається Томос про автокефалію.

Держава зі свого боку зобов'язалася сприяти цьому процесу в межах чинного законодавства.

"Вселенський патріархат буде в першу чергу сприяти зв'язкам цієї церкви зі світовим православ'ям, для чого, власне, засновується місія Вселенського патріархату - ставропігійне представництво, яке діятиме у Києві в Андріївській церкві і буде свого роду посольством", - розповів Павленко.

"Про що свідчить ця угода? Усі міфи і вкидання останнього часу фактом підписання цієї угоди скасовуються. В першу чергу стосовно того, буде це незалежна церква або форма підпорядкування Вселенському патріархату. Є чітка фіксація того, що йдеться про незалежну церкви, яка отримає місце в диптиху, тобто в порядку згадування православних церков, як незалежна церква", - заявив директор НІСД.

Зараз порядок розміщення Церков у диптиху такий:

  1. Константинопольська.
  2. Олександрійська.
  3. Антиохійська.
  4. Ієрусалимська.
  5. Російська.
  6. Сербська.
  7. Румунська.
  8. Болгарська.
  9. Грузинська.
  10. Кіпрська.
  11. Елладська.
  12. Албанська.
  13. Польська.
  14. Чеських земель і Словаччини.

Павленко додав, що факт підписання угоди між Порошенком і Вселенським патріархом не суперечить законодавству України про відокремлення церкви від держави.

"Профільний закон України про свободу совісті та релігійні організації не просто дає право, а обов'язок державі сприяти релігійним організаціям у реалізації їх законних інтересів", - заявив директор НІСД.

Він пообіцяв, що в цьому можна буде переконатися після публікації тексту угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram