ГоловнаПолітика

Путін відмовив російській партії «Яблуко» у помилуванні Сенцова

У РФ наполягають на особистому проханні політв'язня.

Путін відмовив російській партії «Яблуко» у помилуванні Сенцова
Фото: twitter

Президент Російської Федерації Володимир Путін не розглядатиме питання про помилування Олега Сенцова без його особистого звернення та подання губернатора Ямало-Ненецького автономного округу, де Сенцов відбуває покарання.

Це випливає з відповіді Управління президента РФ із забезпечення конституційних прав громадян на звернення федерального Бюро партії «Яблуко», повідомляє прес-служба російської партії.

«Право помилування - виняткова прерогатива президента, Конституція Росії не обмежує президента в цьому праві. Закликаємо не боятися здійснити цей крок, найважливіший з гуманітарної, правової і політичної точок зору», - йдеться у зверненні.

Фото: yabloko.ru

У відповіді на звернення начальник департаменту Управління президента РФ із забезпечення конституційних прав громадян Сергій Єсіпов «роз'яснює», що відповідно до положення про порядок розгляду клопотань про помилування, процедура помилування починається з особистого клопотання засудженого, який звертається до президента країни через адміністрацію виправної установи.

Надалі клопотання, поряд з іншими матеріалами, направляється в комісію з питань помилування на території суб'єкта РФ, де приймається попереднє рішення про доцільність помилування, пише Єсіпов.

«При надходженні на адресу президента РФ клопотання про помилування засудженого Сенцова О.Г. та подання губернатора Ямало-Ненецького автономного округу звернення Бюро партії «Яблуко» про помилування Сенцова О.Г. буде долучено до даних матеріалів», - зазначається у відповіді чиновника.

Така відповідь, на думку голови партії «Яблуко» Емілії Слабунової, говорить про те, що президент знімає з себе відповідальність за «рішення дуже важливого політичного і, найголовніше, гуманітарного питання - збереження життя людини, звинувачення на адресу якого політично мотивовані».

Раніше адміністрація Путіна відповіла на прохання матері Сенцова про помилування її сина. У відповіді йшлося, що для початку процедури помилування Сенцов повинен самостійно звернутися до президента РФ. Людмила Сенцова направила президенту РФ прохання в середині липня.

У середині серпня в комісію з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (ЯНАО) Росії надійшли два клопотання про помилування українського політв'язня режисера Олега Сенцова, але вони не були прийняті до розгляду. У комісії заявили, що прохання про помилування має бути написане особисто Сенцовим.

Перший віце-спікер Ради і представник України в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Ірина Геращенко повідомила, що Сенцов не проситиме Путіна про помилування для обміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram