ГоловнаПолітика

Кучма: США навряд чи погодяться брати участь у Мінських переговорах

"Я не думаю, що щось з цього вийде. Але пропозиція гарна".

Кучма: США навряд чи погодяться брати участь у Мінських переговорах
Фото: telegraf.com.ua

Леонід Кучма, який представляв Україну у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, вважає малоймовірною зміну "мінського формату" переговорів із залученням США.

Про це він заявив журналістам у Харкові, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я не думаю, що щось з цього вийде. Але пропозиція гарна. Те, що Олександр Лукашенко виступив з такою пропозицією, спасибі йому за це", - сказав Кучма.

Також він висловився за використання будь-яких можливостей для досягнення результатів у переговорах.

"Якщо є можливість ще когось запросити, - з великою радістю. Але я не думаю, що хтось ще захоче. Ви що, думаєте, що Трамп захоче? Йому треба подякувати за те, що Курт Волкер робить дуже велику позитивну роботу для України. Але іншого нічого не буде. Вони скажуть, що ми вже беремо участь", - пояснив свою позицію Кучма.

Він також скептично оцінив перспективи включення Євросоюзу до "мінського формату".

"Якщо хоче Європейський Союз підтримати Україну, йому не треба входити у цей формат. У нього і так є можливості зробити усе необхідне. Нехай тільки роблять. Але ви бачите, які протиріччя сьогодні величезні у Європейському Союзі. І сподіватися, що він призначить якогось уповноваженого брати безпосередню участь, не треба", - сказав Кучма.

Нагадаємо, 5 вересня 2014 року у столиці Білорусі підписали так звані Мінські угоди. Відтоді у столиці Білорусі двічі-тричі на місяць проходять засідання Тристоронньої контактної групи щодо їх виконання. У жовтні переговори зайшли в глухий кут через позицію Росії, яка відмовляється скасувати призначені на 11 листопада "вибори" на неконтрольованих українською владою територіях Донецької та Луганської областей. Також без просування залишається питання обміну заручниками.

31 жовтня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про необхідність залучити США до переговорів ТКГ щодо Донбасу. "Будьмо чесні: якщо нам не вдасться залучити за цей стіл США, навряд чи ми досягнемо мети", - сказав він.

Зазначимо, що на початку року президент США Дональд Трамп пропонував перенести переговори з Мінська в інше місце, наприклад - у Казахстан, однак ця ідея не знайшла підтримки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram