ГоловнаПолітика

Ставицький підробив свої єврейські корені, щоб отримати громадянство Ізраїлю, - ГПУ

Отримання громадянства стало можливим за рахунок того, що бабуся екс-міністра була єврейкою.

Ставицький підробив свої єврейські корені, щоб отримати громадянство Ізраїлю, - ГПУ
Эдуард Ставицкий
Фото: kp.ua

Колишній міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький сфальсифікував документи про своє походження, щоб отримати ізраїльське громадянство.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко у Львові, повідомляє "Укрінформ".

"Є десятки листів (Генпрокуратури, - ред.) у державу Ізраїль. Один із них зараз встановлює, чи мав пан Ставицький право на ізраїльське громадянство. За нашими даними з місця його народження, міграційна служба сфальсифікувала його етнічне коріння. Це так, між іншим", - сказав генпрокурор.

Він також стверджує, що його заступники Анжела Стрижевська і Євген Єнін зустрічалися зі Ставицьким у 2016 році в Ізраїлі, щоб обговорити питання укладення угоди зі слідством.

"Вони мали з ним зустріч абсолютно законно, щоб роз'яснити можливість угоди", - підкреслив Луценко. За його словами, службова перевірка щодо Стрижевської і Єніна підтвердила законність їхніх дій. Заступники генпрокурора хотіли домовитися зі Ставицьким, щоб укласти угоду зі слідством у справі Межигір'я.

"Якби ми від нього отримали свідчення, ми б уже реалізували справу Межигір'я. На жаль, цього не сталося. Йдемо за звичайною процедурою", - додав генпрокурор.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Ставицький отримав громадянство Ізраїлю і має нове ім'я Натан Розенберг. Отримання першого ступеня ізраїльського громадянства стало можливим за рахунок його коренів - одна з бабусь Ставицького була єврейкою.

Нагадаємо, в Україні екс-міністра оголошено в розшук. У травні 2018 року Генпрокуратура завершила слідство стосовно Ставицького в справі про заволодіння резиденцією "Межигір'я" і направила обвинувальний акт до суду. Перший розгляд справи призначено на 12 грудня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram