ГоловнаПолітика

Заступник голови СММ ОБСЄ заявив про "світло в кінці тунелю" для Донбасу

Александр Хуг дав прощальний брифінг.

Заступник голови СММ ОБСЄ заявив про "світло в кінці тунелю" для Донбасу
Александр Хуг
Фото: Макс Требухов

Конфлікт на Донбасі не є замороженим, його можливо вирішити, заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Александр Хуг, передає Інтерфакс-Україна.

"Я йду з почуттям тривоги і смутку. Водночас я йду з почуттям надії. Я досі бачу світло в кінці тунелю. Цей конфлікт не закоренілий, не завмерлий і не заморожений. Його можна завершити, ухваливши відповідне рішення", - сказав він на брифінгу в середу в Києві.

Він зазначив, що у ролі заступника СММ це був його останній брифінг, оскільки закінчився десятирічний термін його служби в ОБСЄ. Хуг додав, що він близько чотирьох років працював в СММ ОБСЄ в Україні. "Повірте, мене анітрохи не тішить те, що я скажу: мало що змінилося за цей час", - заявив заступник голови місії.

Він нагадав, що чотири роки тому була домовленість про припинення вогню. Хуг наголосив, що події минулого тижня свідчать про те, що домовленості не дотримуються, озброєння не відведено, сили і засоби не розведено і не проведено розмінування.

"Я залишаю цю посаду зі змішаними почуттями. Незважаючи на все те, що ми зробили, незважаючи на розміщення понад 700 громадських спостерігачів, сотень броньованих транспортних засобів для їх захисту, а також технологій, щоб допомогти їхній роботі, незважаючи на цілодобову самовідданість... насильство не припиняється. Люди досі гинуть. Воля, необхідна для припинення цього конфлікту, очевидно не простежується", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про те, чи вірить він, що Росія не бере безпосередньої участі у конфлікті в Донбасі, Хуг пояснив, що спостерігачі бачили організовані колони техніки, які перетинали неконтрольовані Києвом ділянки українсько-російського кордону.

"Ми також спілкувалися з людьми, які стверджували, що вони є частиною російських регулярних військ, які воюють на ротаційній основі. Ми також бачили сліди від важкого озброєння, які вели до кордону з Російською Федерацією. Всі ці факти висвітлені в наших щоденних звітах", - заявив заступник голови СММ ОБСЄ.

Як повідомлялося, новим заступником голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні стане британець Марк Етерінгтон.

Нагадаємо, Місія ОБСЄ розпочала роботу в Україні в березні 2014 року - спочатку в Криму, куди в результаті окупанти перестали пропускати спостерігачів, а потім і на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram