ГоловнаПолітика

Порошенко прокоментував підвищення ціни на газ фразою "Шерше ля фам"

Уряд підписав меморандум з МВФ про вирівнювання вартості газу рівно 10 років тому.

Порошенко прокоментував підвищення ціни на газ фразою "Шерше ля фам"
Фото: Микола Лазаренко

Зобов'язання про підвищення ціни на газ і зрівняння у вартості імпортного газу і газу українського видобутку перед Міжнародним валютним фондом було взято ще попередніми урядами і представниками влади. Отакий коментар зробив Президент України Петро Порошенко сьогодні під час зустрічі з представниками українського та міжнародного бізнесу в Києві.

"Не зайвим буде нагадати, що зобов'язання вирівняти внутрішні та зовнішні ціни на газ - внутрішню ціну та ціну імпортного газу, Україна взяла на себе, коли, наприклад, глава нинішнього уряду Володимир Гройсман ще був мером Вінниці і займався трамваями і ЖЕКами, але точно не газом", - сказав Порошенко.

Президент нагадав, що меморандум з Міжнародним валютним фондом український уряд підписав 31 жовтня 2008 року. "Рівно десять років тому. День у день. Не дивно, що опозиція не святкує цю урочисту дату. Міжнародний валютний фонд очолював тоді Домінік Стросс-Кан. А хто в той час був прем'єр-міністром, я називати не буду. Французькою це звучить як "шерше ля фам", - додав президент.

"54 мільярди доларів. Ось загальна боргова спадщина, яку "нагуляли" сьогоднішні "правдоборці" в 2007-2013 роках, коли були владою, - наголосив Порошенко.

Президент зазначив, що держава зобов'язана виконувати міжнародні зобов'язання в будь-якому випадку, незалежно від того, хто брав ці зобов'язання. "Уряд зараз, діючи в межах своєї компетенції та відповідальності, ухвалив рішення про підвищення тарифів, щоб продовжити співпрацю з Фондом", - сказав Порошенко.

Глава держави ще раз наголосив, що поточний стан економіки вже дозволив би Україні обійтися без запозичень. "Я на цьому наголошую - якби не пікові розрахунки за старими кредитами, які належать до виплати наступного, 2019-го", - сказав він.

Нагадаємо, з 1 листопада в Україні на 23% підвищується ціна на газ для населення. Підвищення ціни на газ є однією з вимог МВФ для надання кредитного фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram