ГоловнаПолітика

Вісім країн ЄС закликали Росію зупинити підготовку до незаконних виборів на Донбасі

Вибори в ОРДЛО заплановані на 11 листопада.

Вісім країн ЄС закликали Росію зупинити підготовку до незаконних виборів на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Великобританія, Франція, Нідерланди, Польща, Швеція, Італія, Бельгія та Німеччина закликали Росію використовувати значний вплив на бойовиків, щоб зупинити підготовку до незаконних виборів на окупованій частині Донбасу.

Відповідну заяву від імені восьми країн - членів Євросоюзу перед початком засідання Ради Безпеки ООН зачитала постійний представник Великобританії при ООН Карен Пірс на брифінгу, повідомляє УНІАН.

До цієї заяви приєдналися Великобританія, Франція, Нідерланди, Польща, Швеція, Італія, Бельгія та Німеччина. Британський дипломат заявила, що ця заява демонструє послідовність позиції ЄС щодо України.

"Ми як держави - члени Європейського Союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів", - йдеться в заяві.

"Ми засуджуємо незаконні так звані "вибори", заплановані на 11 листопада на не підконтрольних уряду територіях у так званих "Луганській Народній Республіці" і "Донецькій Народній Республіці". Якщо вони відбудуться, ці незаконні вибори будуть суперечити зобов'язанням відповідно до Мінських угод і порушать українське законодавство", - наголошено в заяві.

У документі підкреслюється, що будь-які незаконні вибори не сумісні з суверенітетом і територіальною цілісністю України.

"Ми закликаємо міжнародну спільноту об'єднати зусилля, щоб виступити проти цих незаконних виборів, які тільки можуть сприяти підриву зусиль, спрямованих на досягнення миру в регіоні. Ми наполегливо закликаємо сепаратистів відмовитися від планів проведення виборів і закликаємо Росію використовувати її значний вплив з метою зупинити проведення цих так званих виборів", - додали автори заяви.

Як повідомлялося, Рада Безпеки ООН у відкритому режимі проводить засідання щодо ситуації на Донбасі. Головним питанням порядку денного є проведення "виборів" на окупованих Росією територіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram