ГоловнаПолітика

Тимошенко запропонувала новий формат переговорів - "Будапешт плюс" (оновлено)

Час включати "активну і сильну дипломатію реального світу", вважає політик.

Тимошенко запропонувала новий формат переговорів - "Будапешт плюс" (оновлено)

Українська дипломатія повинна активно відстоювати порушені РФ права держави і її громадян в міжнародних судових інститутах, перш за все, в Міжнародному суді ООН, Міжнародному кримінальному суді, Європейському суді з прав людини. Про це під час презентації Нової стратегії миру і безпеки заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

При цьому вона повідомила, що її команда встановила і задокументувала декілька тисяч фактів заподіяння шкоди конкретним громадянам, що дозволить військовим, які отримали поранення, сім'ям загиблих і вимушеним переселенцям отримати компенсації від країни-агресора.

«Якщо всі постраждалі українські громадяни подадуть позови проти держави-агресора, то загальна сума претензій, розрахована, відповідно до практики ЄСПЛ, перевищить 100 млрд євро. Це масштаб того, що можуть отримати наші громадяни за понівечені життя», - зазначила політик.

Вона вважає, що Росія зобов'язана відшкодувати збитки, завдані Україні та її громадянам в результаті військових дій і окупації.

«Росія заплатить сповна за агресію, смерті наших воїнів і мирних громадян, за їх понівечені долі та покалічене здоров'я, за порушення прав людини, за вкрадене приватне і державне майно. Загальна сума претензій, пред'явлених Кувейтом Іраку за два дні військових дій і сім місяців окупації - 462 млрд дол. Значна частина з цієї суми на сьогодні вже погашена. І ми змусимо Росію компенсувати нам болісні втрати», - запевнила лідер «Батьківщини».

Водночас, на думку Тимошенко, повернення в Україну миру, звільнення окупованого Донбасу і анексованого Криму можуть забезпечити лише переговори у новому форматі - «Будапешт плюс». Новий формат передбачає, що за стіл переговорів повинні сісти керівники країн-підписантів Будапештського меморандуму, зокрема США і Великобританії, а також лідери Франції, Китаю, Німеччини і Верховний комісар ЄС з питань безпеки.

«Після президентських виборів я ініціюю скликання міжнародного саміту у форматі «Будапешт плюс» для ухвалення нової стратегії миру та визначення  шляхів забезпечення гарантій Україні країнами-підписантами меморандуму. Ми маємо включати активну і сильну дипломатію справжнього миру, а не продовжувати беззубу дипломатію заморожених конфліктів», – підсумувала Юлія Тимошенко.

Вона переконана, що запровадження розширеного формату замість «стагнуючих» Мінських домовленостей дозволить не лише повернути Україні свою «суб’єктність у переговорному процесі», а й відкриє перспективи включення в міжнародний порядок денний питання незаконної анексії Криму.

«Я хочу ще раз чітко, ясно та зрозуміло наголосити: і Крим, і Донбас – це Україна. І інакше ніколи не буде!» – заявила Юлія Тимошенко. 

Також лідер «Батьківщины» заявила про початок формування так званого воєнного кабінету. Його завданням буде розвиток стратегії миру для України, створенням кабінету опікуватиметься екс-депутат та колишній віце-прем’єр-міністр уряду АР Крим Андрій Сенченко, а склад буде оприлюднено до президентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram