ГоловнаПолітика

Тимошенко: Україна не може залишатися поза членством НАТО

Політик вважає помилкою відмову від ядерної зброї.

Тимошенко: Україна не може залишатися поза членством НАТО

Україна в обмін на відмову від ядерного статусу повинна була отримати членство в НАТО

Таку думку під час Національного форуму "Нова стратегія миру і безпеки", який сьогодні проходить у Києві, висловила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

"27 років ми вели неефективну дипломатичну, оборонну політику і політику безпеки. Треба визнати відмову від ядерної держави - нашою історичною помилкою", - сказала лідер "Батьківщини".

Вона переконана, що ніякі міжнародні гарантії безпеки не працюють, якщо вони не підкріплені надійними механізмами їх виконання.

"Коли ми відмовлялися від ядерної зброї, єдина гарантія, яку ми могли отримати і яка була б непохитною: ми - зброю, а нам - членство в НАТО. Нам би дали таку гарантію, тому що всі були зацікавлені, щоб зброя була знищена. Ми тоді могли стати членами НАТО, якби були непохитними у відстоюванні національних інтересів", - пояснила Тимошенко.

Голова партії зазначила, що всі країни-члени Альянсу щорічно на систему безпеки і оборони витрачають близько трильйона доларів, країна-агресор РФ - 66 млрд дол., а Україна - трохи більш ніж 2 млрд долл. (за сьогоднішнім курсом).

"Чи можемо ми залишатися самотніми поза членством у колективній системі безпеки і оборони НАТО, коли наш військовий бюджет у 30 разів менший, аніж бюджет країни-агресора? Стаття 5 Північноатлантичного договору передбачає, що в разі військової агресії на захист кожної країни-члена стають усі. Саме тому багато десятиліть ніхто не йде проти країн НАТО війною", - сказала вона.

Юлія Тимошенко переконана, що зараз настав час переосмислити суть і функції глобальних систем безпеки в світі. "Вони не можуть стати тільки захистом для купки елітних країн світу. Вони через систему стримування агресора повинні встати на захист людства. І Україна ініціюватиме такий діалог після зміни влади", - резюмувала Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram